To musí být české derby…nebo ne? Na Wimbledonu se utkali Češi s Čechoameričany

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Čeští junioři Jonáš Forejtek a Jiří Lehečka si zahrají finále juniorské dvouhry na Wimbledonu. V semifinále porazili americkou dvojici Martin Damm, Toby Kodat 6:2, 3:6 a 6:3. Oba poražení přitom mají české kořeny a mluví velmi dobře česky.

Jonáš Forejtek a Jiří Lehečka proti Martinu Dammovi a Tobymu Kodatovi. Na první pohled se zdá, že tihle mladíci odehráli v semifinále juniorské čtyřhry na Wimbledonu české derby. Je to ale jinak. Damm i Kodat – přestože mají český původ a češtinu bez problémů ovládají – reprezentují Spojené státy.

Rodiče mladých hvězd totiž dali přednost životu na tenisu zaslíbené Floridě. Kodat je synem Aleše Kodata a nevlastním bratrem někdejší světové sedmičky Nicole Vaidišové. Martin Damm nese jméno i příjmení svého otce – vítěze čtyřhry z US Open 2006.

„Známe se s nimi dobře. Oba mluví perfektně česky. Martin Damm občas jezdí do Česka,“ potvrdil Lehečka.

Podle jeho kolegy Forejtka je komunikativní především dlouhán Damm. „Před zápasem i po něm jsme spolu v šatně normálně mluvili. Hlavně Martin se chce bavit skoro pořád,“ přiblížil Forejtek, který dokonce svému soupeři vypomohl. „Na kurtu jsem mu ještě podával pití,“ usmíval se při vzpomínce na netradiční moment.

Česká dvojice nakonec tu americkou udolala 6:2, 3:6, 6:3 a v nedělním finále si zahraje o titul proti kanadsko-americkému páru Draxl, Nanda.