Becker umoří část dluhů. Aukce tenisových relikvií předčila očekávání

- Jan Vojkůvka

Bývalý německý tenista Boris Becker má za sebou internetovou aukci, v níž se dražily jeho tenisové relikvie. Účelem aukce bylo umořit část dluhů u věřitelů, kterým dluží necelých 40 milionů eur. Prodej trofejí a suvenýrů Beckerovi vynesl 750 tisíc eur.

Zdá se to jako kapka v moři. Přesto může být Boris Becker, který chtě nechtě musel dát své tenisové relikvie do aukce, spokojený. Částka, jíž se podařilo vydražit, výrazně předčila očekávání.

V nabídce se objevilo celkem 82 předmětů z Beckerovy tenisové kariéry a dražily se, kromě trofejí, také medaile, rakety, hodinky, podepsané boty či ponožky. Největší částka byla zaplacena za repliku titulu z US Open 1989, ve které Becker porazil ve finále Ivana Lendla. Za tu výherce aukce zaplatí 167 tisíc eur.

Přes 60 tisíc eur vydělala Beckerovi replika daviscupové trofeje z roku 1982.

Jednapadesátiletý Becker se pokusil minulý rok aukci zabránit, když získal diplomatickou imunitu jako atašé Středoafrické republiky pro sport a kulturu v Evropské unii. V prosinci však o ni přišel a původně ukončená aukce (první započala v červnu minulého roku) se mohla znovu zahájit.

Becker vyhlásil v roce 2017 bankrot a dostal se do insolvenčního řízení. Jeho problémy úspěšnou aukcí rozhodně neskončily, věřitelům z jeho neúspěšných podnikatelských aktivit a půjček se však vrátí alespoň část peněz.