Nezastavitelný Federer! Švýcar překonal další wimbledonský rekord

- Jan Vojkůvka

Krásná semifinálová bitva dvou ikon mužského tenisu – Rogera Federera s Rafaelem Nadalem – přinesla překonání zdánlivě nedostižitelného wimbledonského rekordu. Federer, který svého soka zdolal 3:1 na sety, pokořil letitý rekord Chorvata Gorana Ivaniševiče v počtu es na travnatém grandslamu.

Semifinále, které trvalo přes tři hodiny, a nabídlo několik fantastických momentů, dokázal nestárnoucí Federer vyhrát. Vysloužil si tím možnost vyzvat Novaka Djokoviče a zahrát si o svůj devátý londýnský titul.

Také se ovšem stihl zapsat do historie.

Federer si k výhře nad Nadalem pomohl celkem 14 esy. Tím dokázal pokořit už tak úchvatný rekord Gorana Ivaniševiče v počtu es ve Wimbledonu. Zatímco Chorvat držel až do pátku rekord s 1397 esy, Federer se dostal po úspěšném semifinále na 1405 es.

Dvacetinásobný grandslamový šampion tím znovu přepsal historické tabulky. Ivaniševič se naposledy Wimbledonu zúčastnil v roce 2004, od té doby tedy žádné další eso nepřidal.

Po patnácti letech se Wimbledon dočkal svého nového krále servisu. A je tak trochu symbolické, že jím je právě Federer. Muž, jenž je rekordmanem i v počtu titulů z All England Clubu.