Bitva titánů pro Federera! Jubilejní zápas nabídl zvraty i krásný tenis

- Radek Štohl

Čtyřicátý vzájemný zápas "Fedal" lépe skončil pro Rogera Federera. Švýcarský tenista v pátek večer přehrál Rafaela Nadala ve čtyřech setech, za dva dny tak bude bojovat o jednadvacátý grandslamový titul kariéry. Ten by rád vybojoval proti světové jedničce Novaku Djokovičovi.

Naposledy se zde utkali v roce 2008. Tehdy se odehrál zápas, na který se vzpomíná ještě dnes. Ačkoliv jejich páteční duel tentokrát nebyl tak památný, rovněž se bylo na co dívat. Především v závěru, kdy se odehrály klíčové momenty.

Úvodní set odpovídal typickému tenisu na trávě. Oba hráči se opírali o vlastní servisy a své protihráče nepouštěli do mnoha šancí. Tu jedinou si vypracoval Federer v osmém gemu, brejkbol však nevyužil, a tak se nakonec šlo do tiebreaku. Ve zkrácené hře měl dvakrát výhodu minibrejku Nadal, který své výhody nezužitkoval ve svůj prospěch. Soupeři tak dovolil získat první sadu.

Druhé dějství se vymykalo zdejším zvyklostem. Druhý až čtvrtý gem byl ve znamení brejkbolů na obou stranách. Zatímco Federer své šance promrhal, Nadal třetí příležitost využil a šel do trháku. Ten se prohluboval na celém obrazu hry, vítěz první sady ke všemu nezvykle chyboval. Ztratil další servis a vypadalo, že šetří síly do dalších bojů.

Jak šlo vidět v průběhu zápasu, vyplatilo se. Úvodní dvě hry sady zvládl čistou hrou, za stavu 2:1 ve třetím setu vzal soupeři podání a mohl být trochu v klidu. Opak byl pravdou. Nadal se v následující hře dočkal tří šancí na rebrejk, ani jednu ale nezvládl. Stejně jako Federer nevyužil dva brejkboly v páté hře. I přesto si Švýcar třetí dějství ujít nenechal.

Vítězná sada povzbudila Federera do čtvrté sady, ve které uspěl ve třetí hře. Hra se ustálila. Až do za stavu 5:3. Dvacetinásobný grandslamový šampion si v této chvíli vypracoval dva mečboly, ani jeden nevyužil.

Krásné tenisové chvíle pokračovaly. Federer sice do desátého gemu vstoupil bez problémů, za stavu 30:40 ale musel odvracet brejkbol. Již to vypadalo, že ve výměně plné úderů se spodní rotací uspěje Nadal, jeho soupeř však hrozbu odvrátil. Federer k uzavření zápasu potřeboval další tři mečboly, přičemž ten poslední, celkově pátý, již proměnil.

Roger Federer se páteční výhrou dostal již do dvanáctého wimbledonského finále, v němž bude usilovat o zdejší devátý titul.

Grandslam

Wimbledon (GBR, 38 000 000 GBP, tráva)
Semifinále mužské dvouhry
Rafael Nadal (2.) – Roger Federer (3.) 6:7(3), 6:1, 3:6, 4:6