Někdo měl asi fajnové odpoledne, smála se finalistka Strýcová létajícímu korku

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Barbora Strýcová si den po semifinálové porážce proti Sereně Williamsové přece jenom připsala jubilejní desátou výhru na letošním Wimbledonu. Se spoluhráčkou Su-wej Sie přehrály nasazené jedničky Tímeu Babosovou, Kristinu Mladenovicovou 7:6(5) a 6:4.

Korek patrně od šampaňského vyletěl na wimbledonském dvorci číslo 1 vysoko do vzduchu a tisíce přítomných nechápaly, co se děje. Vždyť Barbora Strýcová se Su-wej Sie ještě semifinálový zápas proti Tímee Babosové a Kristině Mladenovicové do konce nedotáhly.

„Akorát jsem viděla letět korek na kurt. Říkala jsem si, že má asi někdo fajnové odpoledne,“ smála se třiatřicetiletá Češka incidentu ze závěru osmé hry druhého setu.

Fajnové odpoledne neměli jen neznámí fanoušci, ale i Strýcová. Ona a její parťačka Su-wej Sie udolaly v těsném klání světové jedničky Tímeu Babosovou a Kristinu Mladenovicovou 7:6(5) a 6:4.

Česká tenistka si tak připsala už desátou výhru na letošním Wimbledonu, poprvé v kariéře postoupila do finále grandslamu a přiblížila se na dosah vrcholu žebříčku. Chybí jí pouze jediné – zvládnout i finále.

„Cítila jsem se fajn. Byl to těžký zápas hraný na vysoké úrovni. První set byl důležitý, všechny jsme předváděly velice dobrý tenis. Ve druhém jsme si vybudovaly sebevědomí,“ ohlédla se za úspěšným semifinále čtyřhry šťastná Strýcová, která v něm přežila i dvě nastřelení.

Především to druhé při mečbolu česko-tchajwanské dvojice bylo bolestivé. „Důležité bylo soustředit se na další balón. V ten moment to ale moc nešlo. Byla jsem spíš v šoku, než že by mě to bolelo. Pak ale Su-wej skvěle servírovala do zápasu, takže to bylo v pohodě,“ líčila Strýcová.

Tenistka z Plzně hrála semifinále čtyřhry na grandslamu už pošesté, až nyní však konečně zlomila prokletí, které se jí v této fázi turnajů velké čtyřky drželo.

„Samozřejmě jsem na to myslela. Hrozně jsem si přála, aby to vyšlo. Být ve finále nejoblíbenějšího turnaje je pro mě něco speciálního. Věřila jsem, že to dáme. Měla jsem takový pocit,“ prozradila Strýcová.

Kromě grandslamového titulu visí ve vzduchu i pozice světové jedničky. Zkušená Češka se ale na tento fakt snaží nemyslet.

„Jen chci v sobotu jít na kurt a užít si s mou parťačkou pocit, že jsme ve finále. Budeme se snažit hrát náš nejlepší tenis,“ zdůraznila.

Na cestě za titulem stojí jediné soupeřky – turnajové čtyřky Gabriela Dabrowská a I-Fan Sü. „Máme proti nim dvě výhry, ale na úplně jiných površích. Myslím, že právě na trávě hrají výborně. Sü je navíc levačka, takže to bude úplně jiný zápas,“ vyhlížela Strýcová.