Ony tam mají challenge! Jak si Fruhvirtová a Lavičková užily dvojitou premiéru?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Na letošním Wimbledonu se představily dvě Češky – Linda Fruhvirtová a Kristýna Lavičková. Mladé tenistky společně nastoupily i do čtyřhry, kde si mohly poprvé v kariéře vyzkoušet techniku jestřábího oka.

Kdo by čekal, že české juniorky Lindu Fruhvirtovou a Kristýnu Lavičkovou nejvíce ohromí atmosféra Wimbledonu či dokonalý travnatý povrch, spletl by se.

Mladé tenistky byly při první návštěvě All England Clubu nejvíce nadšené z technologie jestřábího oka. Fruhvirtová přiznala, že ji před letošním Wimbledonem ještě nikdy neměla možnost použít.

„Viděla jsem hrát juniorky na kurtu, kde bylo jestřábí oko a říkala jsem si: ‚Týjo, ony tam mají challenge!‘ Chtěla jsem si to taky vyzkoušet, což se mi podařilo. Je to napínavé,“ rozplývala se čtrnáctiletá Fruhvirtová, která tuto technologii otestovala jak ve dvouhře, tak ve čtyřhře.

„Ve dvouhře mi to asi třikrát nevyšlo. Bylo to spíš tím, že jsem to jen zkoušela. Nicméně v deblu se nám tři ze čtyř pokusů povedly,“ hrdě konstatovala Fruhvirtová po vítězství v prvním kole čtyřhry.

„Jenom ten jeden mečbol nám nevyšel. To jsme věděly, jen jsme to zkusily,“ usmívala se sedmnáctiletá Lavičková, která vynechala letošní Roland Garros kvůli mononukleóze.

Právě na pařížském grandslamu měla česká dvojice poprvé spojit síly na turnaji velké čtyřky, její debut se ale kvůli onemocněné Lavičkové odložil.

Češky v All England Clubu nakonec postoupily do druhého kola, kde ve vyrovnaném klání podlehly nasazeným dvojkám Čarajevové a Tichonovové 6:4, 6:7(4) a 3:6.

Ve dvouhře se lépe dařilo nejmladší účastnici turnaje Fruhvirtové, která se probojovala do osmifinále. Po neúspěchu na Roland Garros tak oslavila své první dvě grandslamové výhry. Lavičková skončila při své grandslamové premiéře v prvním kole.

Přestože české juniorky na Wimbledonu výrazněji neuspěly, na svou první zkušenost s jestřábím okem jen tak nezapomenou.