Svrčina zažil ve Wimbledonu horor. Strašná smůla, smutnil po vyřazení

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Na každou porážku je zpravidla nejlepší co nejdříve zapomenout. O neúspěchu Dalibora Svrčiny ve čtvrtfinále juniorské dvouhry na Wimbledonu to platí obzvlášť. Český supertalent totiž odehrál patrně nejsmolnější utkání své dosavadní kariéry.

Šťastné prasátko soupeře a pak zahlášená chyba nohou při druhém podání. To byly poslední dva míče wimbledonského čtvrtfinále juniorů mezi Daliborem Svrčinou a Carlosem Gimenem Valerem, které Španěl vyhrál 4:6, 6:3 a 7:5.

Tak černý scénář závěru utkání by nedokázal vymyslet snad ani autor kvalitních hororů. Svrčina nejprve nevěřícně zíral. Posléze přijal zdrcující fakt porážky, sportovně pogratuloval soupeři, trochu si postěžoval hlavnímu rozhodčímu a co nejrychleji zamířil do šaten.

„V posledním gemu se staly zajímavé věci. Měl jsem strašnou smůlu,“ zamlkle hodnotil šestnáctiletý český junior, který z kurtu odešel, aniž by se dopustil prohřešku proti slušnému chování. „Byl jsem smutný a trochu naštvaný. Nechtěl jsem ale dělat nějaké divadlo, protože bych to stejně nezvrátil,“ věděl.

Chybu nohou už sice Svrčinovi podle jeho slov několikrát rozhodčí zahlásili, nikdy však v tak důležitém momentu – při mečbolu soupeře. „Za takového stavu nad tím nemáte čas přemýšlet. Je to blbé,“ popisoval.

Aby toho nebylo málo, talentovaný český tenista navíc ve svém premiérovém čtvrtfinále na grandslamu bojoval i se zraněním.

„Ve středečním zápase dvouhry jsem si podvrtl kotník. Při servisu, výskoku jsem do toho nemohl jít naplno,“ přiblížil Svrčina, jenž o své podání přišel hned devětkrát.

Porážka je bolestivá i proto, že na posledního českého zástupce by čekal v semifinále Harold Mayot. Tohoto Francouze český tenista minulý týden na trávě v Roehamptonu vyřídil dvakrát 6:3.

Nezbývá než doufat, že Svrčina nesmírně těžkou situaci zvládne a na US Open, které plánuje hrát, se vrátí silnější.

„Teď jsem hrál měsíc v kuse, takže si dám nějaké volno,“ uvedl s dodatkem, že se na juniorský Wimbledon příští rok určitě vrátí. Snad to pro něj bude šťastnější turnaj.

Schopnosti na to Svrčina určitě má. Letos hrál na trávě semifinále v Nottinghamu, osmifinále v Roehamptonu a čtvrtfinále na Wimbledonu. „Určitě dobrý,“ přece jenom našel cestu z chmurných myšlenek mladý bojovník a patrně největší naděje českého mužského tenisu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Didnt want this to end it that way, but very happy making my first grand slam quarterfinal??

Příspěvek sdílený Dalibor Svrčina (@svrcinadalibor),Čec 11, 2019 v 9:44 PDT