Bára je rváč od přírody, říká trenér Dlouhý. Síť považuje za její kancelář

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Lepší trenérskou dvojici by Barbora Strýcová hledala jen stěží. Kromě pečlivého Davida Kotyzy připravuje třiatřicetiletou tenistku z Plzně i někdejší elitní deblista Lukáš Dlouhý. Ten pomáhá Strýcové nejen hráčským pohledem, ale i tenisovou praxí, jelikož je v tréninku schopný napodobit jakýkoliv herní styl soupeřek.

Na oficiálních webových stránkách WTA není Lukáš Dlouhý ani uveden jako trenér Barbory Strýcové, svítí tam pouze jméno Davida Kotyzy. Přitom někdejší vynikající deblový specialista je důležitým článkem v týmu zkušené české tenistky už od konce sezóny 2017.

To se naplno ukázalo den před čtvrtečním semifinále mezi Strýcovou a Serenou Williamsovou, kdy Dlouhý odpovídal na desítky otázek zahraničních novinářů, než se dostal k těm českým.

Pak už mohl sympatický šestatřicetiletý Čech, jenž před desíti lety ovládl čtyřhru na Roland Garros a US Open po boku Leandra Paese, přiblížit svůj přínos ke skvělým výkonům své svěřenkyně. Zmínil také, jak Strýcové pomáhá v tréninku.

„Je výhoda, že umím napodobit tenistku, která čopuje, i ranařku. V Birminghamu jsem zkoušel rozehrávat i na levačku, servíroval jsem druhou stranou rakety,“ zmínil Dlouhý, který se nyní bude snažit napodobit hru sedminásobné šampionky Wimbledonu Sereny Williamsové.

Jakým způsobem přistoupíte k zápasu proti Sereně, která Báře nemusí dát žádnou šanci?
Nikde není psáno, že je Serena neporazitelná. Bára bude pokračovat ve hře, která jí tady dva týdny funguje. Možná ji jen trochu upravíme.

Serena je šampionka. Bára ví, že ji čeká strašně těžký zápas, ale chce se v něm poprat. Je zarputilá, rváč od přírody. Nechá tam všechno. Navíc teď ve své bublině zvládá emoce, což jí hodně pomáhá.

Co jsou hlavní pilíře Bářiny hry?
Umí všechno, musí použít správné prvky ve správnou chvíli. V zápasech je jasně vidět, na čem pracujeme v přípravě – pohyb, čopy, servis–volej. Chodí do balonů. Když se všechno spojí, dostaneme výkon, který funguje.

Bavili jste se speciálně i o hře na síti, kterou Bára na turnaji v nebývalé míře využívá?
To je její kancelář. Kdo jiný by měl být na síti než Bára? Sice je malá, ale kolikrát ji soupeřka zvládne prohodit? Ona tam jde ve správný moment, to je klíč k úspěchu. Dvakrát přehraje Kontu zezadu, pak jde dvakrát na síť. To je prostě zvíře Bára.

Sama Bára mluví o své vnitřní proměně. Zmínila, že vyhrává sama nad sebou…
Je to tak. Někomu to klapne ve dvaceti, někomu později a někomu vůbec. Buďme rádi za to, že je teď na výši psychicky i fyzicky. Nemá problém hrát dva zápasy denně, což se jí tady na Wimbledonu stalo už třikrát. Za mě klobouk dolů.

Nesmíme zapomenout ani na čtyřhru, kde se Báře po boku Su-wej Sie také velmi daří. Tam jistě můžete využít své zkušenosti…
Určitě myslím, že v deblu můžu poradit hodně věcí. V tomhle oboru jsem určitě pevnější, můžu i houknout, že by to mělo být takhle. Velkou výhodou je její šikovnost. Když jí řeknu, aby zahrála lob, zvládne ho. U jiných holek by taková rada byla třeba k ničemu.

Báru trénujete společně s Davidem Kotyzou. Jak jste si rozdělili role?
David jede na turnaje, já jedu na turnaje. V Praze trénuju s Bárou, protože David bydlí v Brně, ale on také přijíždí. Záleží na domluvě. Myslím, že to takhle sedí.

David Kotyza je prý velmi pečlivý…
Neviděl jsem moc lepších trenérů než Davida. Na vše se dopodrobna připraví, využívá všechny možné statistiky, rozbory a speciality. Já k tomu přidávám hráčský pohled a nějaké zjednodušení. Potom to všechno zapadá do sebe.


Galerie