Čtvrtfinále na grandslamu je bomba, jásá Muchová. Už se těší na sladkou odměnu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Karolína Muchová po vyřazení ve druhém kole Roland Garros litovala, že mohla dojít daleko. A že to dvaadvacetiletá tenistka z Olomouce myslela vážně, potvrdila hned na dalším grandslamu. Ve Wimbledonu se jako debutantka v hlavní soutěži prokousala až do čtvrtfinále, kde ji ve dvou setech přehrála Elina Svitolinová.

Wimbledonská pohádka o vítězící debutantce končí. Karolína Muchová nastoupila do svého premiérového čtvrtfinále na grandslamu proti Elině Svitolinové ve velkém stylu. Ukrajinské favoritce sázela jeden vítězný míč za druhým, až se skóre zastavilo na cifrách 5:2 pro českou tenistku.

Pak bohužel expres Muchová přibrzdil a Svitolinová začala přebírat otěže zápasu. Zvládla klíčovou jedenáctou hru, která trvala dvanáct minut, a poté dokráčela k vítězství 7:5, 6:4 a svému prvnímu postupu do semifinále turnaje velké čtyřky.

„Ze začátku jsem si chodila pro balóny, ale pak jsem trošku zaspala. Nedařilo se mi příliš na servisu, spíš jsem si ho prohrávala,“ mrzelo Muchovou, která kromě nedostatku zkušeností doplatila i na únavu z pondělního maratonu proti Karolíně Plíškové.

Výsledkem byl mimo jiné pouze tříhodinový spánek. „Byla jsem až moc unavená. Absolvovala jsem ledovou vanu a masáže. Udělali jsme maximum, abych byla připravená. Myslím, že jsme se cítila líp než včera. Ráno to nebylo tak hrozné, ale na kurtu jsem to potom začala cítit. Po prvním setu jsem šla s energií hodně dolů,“ přiznala dvaadvacetiletá Muchová.

České tenisové kometě nesedl zápasový plán ve Wimbledonu – ženy musí po pondělním osmifinále a čtvrtfinále během dvou po sobě jdoucích dní. „Den volna by mi asi pomohl, ale s tím se nedá nic dělat,“ nehledala výmluvy tenistka z Olomouce.

Nyní pro Muchovou turnaj skončil a může si dopřát zasloužený odpočinek. Taky bude mít dostatek času zpracovat fakt, že se v novém vydání žebříčku posune už do elitní padesátky. Z Wimbledonu si kromě nového žebříčkového postavení odveze i další porci sebevědomí.

„Čtvrtfinále na grandslamu je bomba, bude mě to motivovat dál. Porazila jsem tady dobré hráčky. Zvládla jsem i těžké situace, kdy jsem byla skoro na prohrání,“ pochvalovala si Muchová, jež v blízké budoucnosti plánuje pracovat především na kondici.

Ještě před zahájením precizních tréninků se ale za svůj životní úspěch odmění. „Dám si něco sladkého, Zmrzlinu, možná čokoládu. Už čtrnáct dní jím zdravě,“ dodala ve volnějším tónu.