Znovu po pěti letech! Češky kopírují úspěšný Wimbledon 2014

- Jan Vojkůvka

Čtyři české tenistky v osmifinále Wimbledonu, tři zápasy a jedno české derby... Že vám to něco připomíná? Ano, tato situace tu byla poměrně nedávno, před pouhými pěti lety. A dokonce v podobném složení. Pouze místo Karolín Muchové a Plíškové se v osmifinále tehdy proti sobě postavily Tereza Smitková s Lucií Šafářovou.

Wimbledon 2014 byl velmi vydařený ročník. Není snad třeba připomínat, že Petra Kvitová tehdy získala svou druhou trofej z travnatého grandslamu, když ve finále skolila Genie Bouchardovou, jíž povolila jen tři gemy. V mnohém ovšem byl podobný letošnímu ročníku.

Letos si osmifinále Wimbledonu zahrají čtyři české tenistky – Petra Kvitová, Barbora Strýcová, Karolína Plíšková a Karolína Muchová. K vidění bude i jedno ryze české osmifinále a jistota přinejmenším jedné čtvrtfinalistky ze srdce Evropy.

Rok 2014 byl prakticky totožný, jen s jiným složením. Kvitová se Strýcovou tehdy rovněž prošly do 4. kola. Místo derby Muchové s Plíškovou se hrálo derby s Terezou Smitkovou a Lucií Šafářovou. Roky 2014 a 2019 mají tak stejné znaky – 4 Češky v osmifinále, celkem tři zápasy.

Zatímco letos zatím nemůžeme vůbec tušit, jak pondělní program ve Wimbledonu dopadne, před pěti lety skončil nejlepším možným způsobem.

Do čtvrtfinále tehdy postoupily Petra Kvitová, Barbora Strýcová a Lucie Šafářová. Kvitová následně vyřadila Strýcovou a v semifinále vyzvala Šafářovou. Tu také porazila a nakonec si dokráčela i pro wimbledonskou trofej.

A letošek? Ten by mohl nabídnout podobný scénář. V případě, že by do čtvrtfinále postoupily tři české hráčky, opět by se konalo další derby (možné je utkání znovu mezi Kvitovou a Strýcovou).

Predikování vývoje ovšem raději nechme stranou. Jisté je, že letošní Wimbledon je po pěti letech opět tak trochu českým turnajem. České tenistky kopírují veleúspěšný ročník. A pokud by skončil podobně jako ten v roce 2014, asi by se nikdo nezlobil.