Nahnuté, ale vydřený postup! Skvělý Veselý udolal hráče TOP 50

- Radek Štohl

Jiří Veselý je jediný zápas od obhajoby osmifinále Wimbledonu. Český tenista po pondělním skalpu Alexandera Zvereva o dva dny později otočil zápas proti pětačtyřicátému hráči světa Pablo Cuevasovi, kterého přehrál 4:6, 7:6(5), 6:4, 6:4. Veselého ve třetím kole dvouhry čeká Benoit Paire, s Francouzem letos prohrál jediný vzájemný zápas na okruhu ATP.

Z posledních devíti zápasů ve Wimbledonu Jiří Veselý prohrál jediný. Loni v osmifinále nestačil na Rafaela Nadala ve třech setech, od té doby včetně kvalifikačních zápasů zvládl pět klání v řadě. Skolil přitom světovou pětku Alexandera Zvereva a naposledy Pablo Cuevase, bývalého devatenáctého hráče žebříčku dvouhry.

Středeční úvod však Veselému vůbec nevyšel. Hned v první hře si ztratil podání, ve zbytku sady už nebyl k vidění jediný brejkbol ani shoda. Rovněž zkraje druhého dějství si Čech přišel o servis a v dané chvíli to s ním nevypadalo příliš dobře. Okamžitě ale získal rebrejk a srovnal na 1:1 na gemy.

Rovněž druhá sada byla především o podání, vyjma úvodních dvou her znovu nenastala žádná výraznější příležitost pro hráče na returnu. O vítězi setu tak rozhodl tiebreak.  Ve zkrácené hře nejdříve Veselý vedl 4:2, následně ale prohrál tři míčky za sebou. Stejná věc se však bleskurychle opakovala na druhé straně, český hráč tak vyrovnal na 1:1 na sety.

Další sada byla o něčem jiném. Veselý hned ve třetí hře podruhé v utkání zvládl uspět na returnu, a ačkoliv o dvě hry později nevyužil brejkbol na 4:1, celé dějství si ujít nenechal. Při vlastním servisu přitom prohrál jen dva fiftýny.

Ve čtvrtém setu si Čech připsal famózní úvod. Hned v první hře vzal soupeři servis a měl tak solidní základ pro postup. Ve třetí hře neproměnil šanci k zisku dalšího brejku, to mu však vadit nemuselo, stejně jako čtyři nevyužité mečboly za stavu 5:3 na returnu. V závěrečné hře neztratil ani fiftýn.

Nyní se tak těšit na další duel o osmifinále. 

Grandslam

Wimbledon (GBR, 38 000 000 GBP, tráva)
2. kolo dvouhry mužů
Pablo Cuevas (URU, 45.) – JIŘÍ VESELÝ (124.) 6:4, 6:7(5), 4:6, 4:6