Berdychovi už dochází možnosti. Jak se asi rozhodne o svém konci?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Naděje na dobrý výsledek Tomáše Berdycha ze slavného Wimbledonu pohasla hned v prvním kole. Český tenista nestačil ve třech setech na ranaře Taylora Fritze, který se dál veze na vítězné vlně. Minulý týden v Eastbourne totiž oslavil premiérový titul kariéry.

O souboj Tomáše Berdycha a Taylor Fritze na menším kurtu číslo 16 v areálu All England Clubu byl velký zájem. Šťastnější diváci zaplnili místa k sezení, opozdilci si museli vystačit s postáváním kolem kurtu, někteří z nich dokonce vyšplhali na zábradlí.

Kdo ale od tohoto souboje čekal bitvu, musel být zklamaný. Třiatřicetiletý Berdych začal nadějně, v sedmé hře si vypracoval vedení 40:0 na returnu. Jednadvacetiletý Američan ale těžké chvíle ustál. A co víc, následovala jeho krasojízda, která se zastavila až při skóre 6:4, 6:4 a 5:0. Pak Berdych aspoň korigoval, než Fritz dotáhl poslední set na 6:3.

„Soupeř skvěle servíroval, nehráli jsme dlouhé výměny. Nebyl to ani dlouhý, ani fyzicky extrémně náročný zápas. Dnes jsem spíš čekal, co se mnou provede. To není situace, ve které bych si hověl,“ shrnul Berdych, který první kolo Wimbledonu prohrál poprvé od roku 2012.

Tehdy patřil do elitní desítky a k širšímu okruhu favoritů na trofej. Nyní se od něj příliš nečekalo, jelikož nastoupil k prvnímu soutěžnímu utkání od březnového Indian Wells.

„Nemám natrénováno, není co předvést. Tenis je v tomhle spravedlivý sport. Když člověk není nachystaný, nedá se nic dělat,“ přísně hodnotil finalista turnaje z roku 2010.

Právě fotografie z Berdychova wimbledonského finále proti Rafaelu Nadalovi visela na stěně malé tiskové místnosti, kde smířený Berdych, oblečen v kompletně bílém a s kšiltovkou na hlavě, hovořil s novináři. „Je docela vtipné sedět tady s touhle fotkou,“ usmál se.

Bohužel nejde přecházet fakt, že nad kariérou českého tenisty visí otazník. Skončí už letos? Rozloučí se příští rok v milovaném Wimbledonu? Nebo ještě všem ukáže a předvede velkolepý comeback?

„Musím vyzkoušet všechny drobnosti, možnosti už mi ale dochází. Nejspíš se jednoho dne probudím a řeknu si, že už to stačilo. Jsem takový, že když se jednou pro něco rozhodnu, nikdo mě nezviklá na druhou stranu,“ popisoval Berdych, který o své budoucnosti nemá jasno.

Pouze kvůli uzávěrkám přihlášek figuruje ve startovní listině severoamerických turnajů ve Washingtonu, Montréalu a Cincinnati. Chráněný žebříček, konkrétně 57. místo, bude ještě moci využít na grandslamovém US Open. V případě Montréalu a Cincinnati mu však tento „protected ranking“ pravděpodobně nezaručí vstupenku do hlavní soutěže.

Podobně nepříjemné vyhlídky nasvědčují blížícímu se konci. Český tenista ale dosud na nic takového nemyslí.

„Zatím jsem nepřemýšlel nad tím, jestli bych svůj konec ohlásil dopředu jako třeba David Ferrer, nebo až po zápase. Ani nevím, jestli to za to stojí. Teď ve Wimbledonu končí Marcos Baghdatis a pořadatelé ho umístili na kurt číslo 8,“ upozornil Berdych, který přece jenom nějaký náznak přání prozradil.

„Kdybych si konec naplánoval na US Open a oni mě třeba dali na centrální kurt, mohlo by to být zajímavé,“ doplnil.