Česká senzace! Veselý vyřadil světovou pětku Zvereva

- Radek Štohl

Velká paráda se udála v odpoledních hodinách Wimbledonu. Jiří Veselý v prvním kole mužské dvouhry otočil zápas proti pátému hráči světa Alexanderu Zverevovi, se kterým si poradil 4:6, 6:3, 6:2, 7:5. Veselý tak směle může pomýšlet na obhajobu loňského osmifinále.

Jiří Veselý to ve Wimbledonu prostě umí. Při pěti předchozích ročnících dvakrát postoupil do osmifinále, jednou vybojoval třetí kolo. A to už si zde vyšlápl na Gaela Monfilse nebo Dominika Thiema. Ten letošní skalp však bude cenněný ještě o něco výše.

Pětadvacetiletý Čech se v letošní sezóně nemohl přiliš najít. Největším úspěchem bylo semifinále challengeru na začátku roku, od té doby šly výsledky dolů. Vše tak zapříčinilo, že na třetím grandslamu sezóny musel startovat v kvalifikaci.

Dozvuky?

Tři jednoznačné postupy, ani jeden ztracený set a zvýšení sebedůvěry. Nejvíce se vše projevilo v pondělí...

Již v prvním setu Jiří Veselý ukazoval, že to jeho soupeř bude mít velmi těžké. Ačkoliv si žádný brejkbol nevypracoval, tak jednou dotáhl gem na returnu na shodu a sám řádil na podání. Vypadalo to tak i na desátou hru, v níž Veselý měl vedení 40:0. Následně ale ztratil pět míčků v řadě a úvodní sada tak šla na konto německého favorita.

Špatný závěr však s Čechem vůbec nezamával. Spíše naopak. Na servisu dával protihráči čím dál menší šance a prvně získal brejkboly. Za stavu 3:3 využil ten druhý, stejně jako o dvě hry později, kdy se jednalo již o setboly. Pokračovalo se tak za stavu 1:1 na sety.

Hned ve druhé hře třetí sady se Veselý dočkal dašlího brejku, znovu na jeho zisk potřeboval dva pokusy. Vše tak šlo dle plánu. Českým fanouškům ale pořádně zatrnulo během sedmé hry, kdy prohrával 0:40. Třikrát v řadě ovšem výborně trefil servis, z čehož pramenil přímý bod. Následně si vypracoval dva setboly v řadě, hned ten první využil.

Závěrečná sada měla dva klíčové okamžiky. První se dostavil za stavu 2:2 při podání Veselého. Čech musel odvracet tři hrozby protihráče, se všemi si dokázal poradit. Ve dvanácté hře ke všemu na returnu měl dva mečboly za sebou. Po chybě Zvereva do sítě zužitkoval první a hlasitě se tak mohl radovat.

Ve druhém kole se Veselý utká s Pablo Cuevasem. 

Grandslam

Wimbledon (GBR, 38 000 000 GBP, tráva)
1. kolo dvouhry mužů
JIŘÍ VESELÝ (124.) – Alexander Zverev (GER, 5.) 4:6, 6:3, 6:2, 7:5