WTA

Rogers Cup: Nejsilnější v historii! Natřískané pole ozdobí čtyři Češky

- Radek Štohl

Letošní Rogers Cup by měl být výjimečný. Pokud se nestane nic nepředvídatelného, tak v ženské části pavouka se představí všech devětatřicet elitních tenistek žebříčku, což se nikdy předtím nestalo. Mezi vyvolenými se očekávají také čtyři české hráčky, včetně Karolíny Plíškové.

Rogers Cup se tradičně dělí na mužskou a ženskou část. Zatímco muži hrají v lichých letech v Montrealu, tak ženy míří do Toronta. A nejinak tomu bude v sezóně 2019.

Právě do Toronta se má dostavit největší špička současnosti. Hlavní hvězdou by měla být vítězka nedávného French Open a světová jednička Ashleigh Bartyová. Jejími konkurentkami se stanou Naomi Ósakaová či vítězka ročníku 2015 Belinda Bencicová. Jedinou dosud jistou Kanaďankou je kometa úvodu letošní sezóny Bianca Andreescuová.

Do boje o titul však budou chtít zasáhnout také Češky. Mimo jiné Karolína Plíšková, sedmadvacetiletá tenistka na Rogers Cupu došla nejdále předloni, ve čtvrtfinále nezvládla vyrovnanou partii proti Caroline Wozniacké.

Rovněž Petra Kvitová v Torontu uhrála maximálně čtvrtfinále, tento výsledek se však datuje už k roku 2013. O rok dříve ke všemu zazářila v Montrealu, kde se jí dokonce podařilo vyhrát celý turnaj.

Premiérou bude Rogers Cup pro šestnáctou hráčku světa Markétu Vondroušovou. V pátek dvacetiletá Češka sice mezi profesionálkami figuruje třetím rokem, ani jednou se přitom nezúčastnila kvalifikačních bojů.

Zkušenosti naopak má Kateřina Siniaková, ačkoliv ani v jejím případě se nejedná o dlouhý seznam. Do Toronta zavítala před dvěma lety, ve druhém kole ale prohrála s Venus Williamsovou. V Montrealu dokonce při jediné účasti v hlavní soutěži neuspěla.

„Jsme nadšeni, že můžeme představit nejsilnější startovní pole v historii Roger Cupu. Zúčastní se všech 39 elitních hráček z celého světa, včetně světové jedničky Ashleigh Bartyové, legendární Sereny Williamsové, Simony Halepové nebo kanadské hvězdy Biancy Andreescuové," prozradil turnajový ředitel Karl Hale.

Mezi muži se v Montrealu očekává účast Novaka Djokoviče, první hráč mužské dvouhry si na tamním místě zahraje poprvé od roku 2015. Vedle Srba by se o trofej měli ucházet také Rafael Nadal, Roger Federer nebo Alexander Zverev. Češi budou na turnaji chybět. 

Turnaj v Torontu se koná od 2. do 11. srpna, mužská část v Montrealu je posunuta o den později. Startovní pole ženského pavouka je k nalezení zde.