Protekce? Federer bude na Wimbledonu dvojkou na úkor Nadala. McEnroe nesouhlasí

- Petr Sumbal

Velké pozdvižení způsobilo oznámení pořadatelů Wimbledonu, že nasazenou dvojkou nebude světová dvojka a čerstvý vítěz Roland Garros Rafeal Nadal, nýbrž Roger Federer, osminásobný vítěz Wimbledonu. S nasazením nesouhlasí bývalý tenista John McEnroe, sám Nadal se vyjádřil smířlivě.

Jednou z tradicí Wimbledonu je i to, že se pořadatelé při určení nasazení tenistů neřídí pouze žebříčkem, ale přihlíží také k předchozím výsledkům hráčů na slavném turnaji. Letos to odnesl například Rafael Nadal, který bude jakožto světová dvojka nasazený až jako číslo tři na úkor Rogera Federera.

„Dvojkou by měl být Nadal,“ napsal na svůj twitterový účet McEnroe, pod jehož příspěvkem se ihned rozjela bouřlivá diskuze fanoušků, zda si pozici dvojky více zaslouží „povýšený“ Federer nebo právě Nadal.

„Stoprocentně souhlasím,“ odpověděl na McEnroeho tweet Magnus Norman, bývalý švédský tenista a dnes expert a trenér. „Rozdílné pravidlo pro nasazení na Wimbledonu vzniklo v době, kdy byl jasně znatelný rozdíl mezi antukovými specialisty a hráči pro rychlé povrchy. Hodně antukářů dokonce trávu přeskakovalo. Dnes se ovšem všichni adaptovali, tráva je pomalejší a hraje se na ní stejně jako jinde,“ připojil svůj názor tenisový expert stanice ESPN Darren Cahill.

„Nepřipadá mi to správné,“ vyjádřil se sám Nadal už když se o jeho sesunutí na pozici třetího nasazeného spekulovalo. „Dělají to takto jen ve Wimbledonu. Bylo by lepší být druhý, ale pokud budu třetí, rozhodnutí akceptuji. Ať to dopadne jakkoliv, každopádně budu muset předvést to nejlepší,“ dodal Španěl smířlivě.

Jako nasazená dvojka by Nadal měl jistotu, že na světovou jedničku Novaka Djokoviče může narazit až ve finále, takhle je padesátiprocentní šance už na vzájemný souboj v semifinále.

Kdo na změnách nasazení naopak vydělal, to je jihoafrický tenista Kevin Anderson, ten se jakožto světová osmička posunul až na nasazenou čtyřku, za což vděčí loňské jízdě, která skončila až ve finále na raketě Djokoviče. O jedno místo tak naopak pořadím nasazených spadli Dominic Thiem, Alexander Zverev a Stefanos Tsitsipas. Dalším skokanem je pak loňský semifinalista John Isner, z světové dvanáctky se posunul na nasazenou devítku.

Změny v nasazení se týkají pouze mužské části pavouka, u žen už pořadí kopíruje ženský světový žebříček. Karolína Plíšková je tedy nasazenou trojkou, Petra Kvitová šestkou a Markéta Vondroušová je nasazená jako číslo šestnáct.