Rosol přežil mečboly a jde dál. Soupeř to měl ve svých rukou, uznal

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Lukáš Rosol je jeden zápas od hlavní soutěže Wimbledonu. Třiatřicetiletý Čech v nervy drásající bitvě udolal Guillerma Garcíu-Lópeze ve třech setech. Vítězství je o to cennější, že Rosol odvrátil ve velkém stylu dva mečboly soupeře.

„Bude to nepříjemné, rozhodne pár míčků,“ vyhlížel Lukáš Rosol duel druhého kvalifikačního kola Wimbledonu, v němž ho čekal Guillermo García-López. Nutno uznat, že to český tenista odhadl naprosto přesně. V zápase s houževnatým Španělem přežil dva mečboly a zvítězil 7:5, 3:6 a 8:6. Na postup do finále kvalifikace dřel dvě a čtvrt hodiny.

Druhou ze soupeřových příležitostí k ukončení zápasu Rosol vymazal neuvěřitelným bekhendovým volejem. „Věděl jsem, že půjde přes síť a že nejspíš půjde dobře. Ale kvůli větru se mohlo stát i něco jiného,“ uvedl v rozhovoru pro Tenisový svět český tenista.

Zápas to byl podle předpokladů velmi náročný. Jak se vám hrálo?
Známe se, utkali jsme se už posedmé. Věděl jsem, že to bude boj, s ním jsou to vždy vyrovnané zápasy. Začal jsem dobře, měl jsem to relativně ve svých rukou. Potom se to zvrtlo. Ve druhém setu začalo foukat, srovnávali jsme se s tím. Ke konci to bylo o jednom, dvou míčích.

Soupeř měl dokonce dva mečboly. Jeden jste odvrátil kvalitním podáním, druhý luxusním volejem. Cítil jste, že to bude vítězný míč?
Tušil jsem, že půjde přes síť a že půjde dobře. Ale kvůli větru se mohlo stát i něco jiného. Při nabíhaném forhendu jsem nemohl jít úplně na riziko. Soupeř to měl ve svých rukou.

García-López byl vynikající na bekhendu, nepokazil z něj téměř žádný míč…
Věděl jsem to. Když mi ale zahrál nízký míček do bekhendu, nemohl jsem to dát po lajně. Musel jsem vydržet, až mi dal šanci. Hrál opravdu chytře.

Překvapil vás vysoký počet ztracených podání? Bylo jich celkem deset…
Bylo to hodně větrem. Nemohli jsme se do toho opřít. Taky jsme dnes oba dobře returnovali. Servis jsme museli hrát na procenta.

Během zápasu jste byl několikrát nespokojen s výroky rozhodčích. Jak hodnotíte jejich výkon?
Rozhodčí dělali chyby, žádná z nich ale nebyla velká. Nemůžu říct, že by mě poškodili. Bylo to „fifty-fifty“.

V jakém stavu jsou nyní kurty tady v Roehamptonu?
Jsou úplně v pohodě. Oproti Ilkley a Nottinghamu, kde jsem hrál challengery, jsou tyto kurty úplná paráda.

Ve finále kvalifikace vás čeká Juiči Sugita, kterému tráva svědčí. Dokonce na ní získal ATP titul…
Dvakrát jsem ho porazil, ale bylo to na jiných površích. Bude to úplně jiný zápas. Zkusím zahrát svůj tenis.