Nová Serena? O Wimbledon bojuje teprve patnáctiletá Američanka

- Filip Lefenda

Zatímco se její vrstevnice připravují na juniorský Wimbledon, patnáctiletá Cori Gauffová zápolí v kvalifikaci o postup do hlavní soutěže mezi dospělými. A nutno říci, že zatím úspěšně!

Talentovaná Američanka, které v žebříčku WTA náleží 301. pozice, zdolala v úvodním kole kvalifikace za hodinu a 12 minut favorizovanou Alionu Bolsovovou ze Španělska 6:3 a 6:4.

Tímto vítězstvím se Gauffová zapsala do historie, když se stala na grandslamu nejmladší vítězkou nad soupeřkou z TOP 100 od dob Martiny Hingisové, která tehdy jako čtrnáctiletá došla v roce 1995 do čtvrtého kola US Open.

Ačkoliv byla loni téměř v každém turnajovém pavouku nejmladší hráčkou, má za sebou Gauffová výbornou sezónu, během níž dobyla mezi juniorkami grandslamovou Paříž a stala se v pouhých čtrnácti letech světovou jedničkou.

Poté, co v prosinci ovládla i prestižní Orange Bowl, se rozhodla juniorský okruh opustit a startovat tak na turnajích s o poznání staršími a zkušenějšími protivnicemi.

A nevede si vůbec zle. V únoru došla na pětadvacetitisícovém podniku v Surprise do finále, v Charlestonu a Saint-Gaudens se pak prodrala do čtvrtfinále. Díky divoké kartě domácích organizátorů si v březnu zahrála i hlavní soutěž prestižního podniku v Miami, kde postoupila do druhého kola.

Nyní čeká Cori Gauffovou další utkání wimbledonské kvalifikace, v níž už je navzdory horšímu žebříčkovému postavení považována za jasnou favoritku. Soupeřkou bude supertalentované Američance o deset let starší Ruska Valentyna Ivachněnková a sázkové kanceláře mají naprosto jasno – na výhru mladé dívky vypsaly kurzy okolo 1,25.

Mnozí už se tak nyní ptají – roste americkému tenisu nová Serena? Mohla by...