Wimbledon: Tři Češky míří do druhého kola! Zarycká senzaci nedotáhla

- Jan Havlovic

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Úspěšný vstup do wimbledonské kvalifikace mají za sebou hned tři české tenistky! Tereza Martincová se v Roehamptonu na čtvrtý pokus dočkala výhry, když v třísetové bitvě porazila Číňanku Xu. Uspěla také Marie Bouzková, která se na tomto grandslamu dostala i na třetí pokus přes brány prvního kola. Ve večerních hodinách zvítězila i Tereza Smitková, která v třísetové bitvě udolala Rakušanku Haasovou. Anastasia Zarycká sahala v duelu proti Rusce Vichljancevové po senzační výhře, ale v prvním soutěžním zápase na trávě nakonec neuspěla.

Smitková vydřela postup ve třech setech (6:7(4), 7:5, 7:5)
Tereza Smitková (152.) postupuje ve wimbledonské kvalifikaci do druhého kola! Čtyřiadvacetiletá tenistka svedla v úterním večerním duelu velkou bitvu s Rakušankou Barbarou Haasovou (161.), se kterou se rvala o postup déle než dvě a půl hodiny. Z vítězství se nakonec raduje česká tenistka, která otočila duel prvního kvalifikačního kola a zvítězila po setech 6:7(4), 7:5 a 7:5. Smitková startuje ve wimbledonské kvalifikaci potřetí a podruhé se dostala přes první kolo. Její další soupeřkou bude Belgičanka Yanina Wickmayerová.

„Protrápila jsem se k vítězství, bylo to těžké. Na kurtu jsem se necítila úplně nejlíp. Moc jsem si nepomáhala servisem. V závěru to bylo spíš o fyzickém fondu,“ komentovala pro Tenisový svět Smitková.

České tenistce hra rakouské soupeřky příliš neseděla, podle svých slov nemohla najít rytmus. Kromě toho nastal i kuriózní moment, když Haasová na začátku třetího setu nenahlásila nové míče. „Najednou přiletěl nový míč, který vždy sjede víc. Nějak to ale neřeším, asi zapomněla,“ vrátila se k netradičnímu momentu osmifinalistka Wimbledonu 2014.

Bouzková ve wimbledonské kvalifikace postupuje (6:4, 6:4)
Druhou českou tenistkou, která se na travnatém pažitu v Roehmaptonu probojovala do druhého kvalifikačního kola, je Marie Bouzková (116.). Dvacetiletá česká tenistka se ve wimbledonské kvalifikaci probojovala přes první kolo i na třetí pokus, když si v úterním odpoledním zápase poradila s Veronicou Cepedeovou z Paraguaye. Bouzková zvítězila ve vyrovnaném duelu za 102 minut po setech dvakrát 6:4.

Bouzková přesto nemůže být spokojená zejména s hrou při vlastním servisu, jelikož neodvrátila jediný z pěti brejkbolů soupeřky. Mladá Češka ale byla nebezpečná na returnu, když celkem sedmkrát prolomila podání paraguayské soupeřky. V dalším kole čeká Bouzkovou v cestě za premiérovou účastí v hlavní soutěži Wimbledonu lepší z dvojice Kalininová/Bolkvadzeová. 

„Je krásné být zpátky v Roehamptonu, užívám si to. Jsem strašně ráda, že jsem vyhrála. Soupeřka je nepříjemná, hraje dlouhé míče, skvěle returnuje,“ hodnotila Bouzková, která nebyla příliš spokojena s kvalitou travnatého povrchu. „Kurty mi tady sedí, nicméně tento rok nejsou tak dobré jako loni. Možná je to i tím, že pršelo,“ zamyslela se jinak spokojená vítězka.

Martincová urvala ve wimbledonské kvalifikaci postup (1:6, 7:5, 6:4)
Tereza Martincová dokázala na čtvrtý pokus projít ve wimbledonské kvalifikaci do druhého kola! Čtyřiadvacetiletá tenistka patřila v duelu proti Číňance Šilin Xu za papírovou favoritku, ale na postup se pořádně nadřela. Česká hráčka zvítězila až po více než dvou hodinách po setech 1:6, 7:5 a 6:4.

Martincová nevstoupila do zápasu prvního kvalifikačního kola ideálně, když prohrála na trávě v Roehamptonu první set hladce za 25 minut poměrem 1:6. Česká hráčka byla ve druhém setu dokonce brejk dole, ale dokázala se vrátit do zápasu. Martincovou nerozhodily ani tři neproměněné setboly za stavu 5:4. V pořadí čtvrtý setbol proměnila až ve dvanáctém gemu a vynutila si rozhodující sadu.

V té rozhodl jediný brejk, a to až v posledním gemu zápasu za stavu 5:4. Čínská soupeřka šla na podání, avšak situaci nezvládla a Martincová si mohla konečně po třech nezdarech vychutnat pocit výhry na dvorcích v Roehamptonu. Její další soupeřkou bude dvacetiletá Američanka Caroline Dolehidová. 

„Dosud jsem tady vždy uhrála maximálně čtyři gemy, jednou jsem se zranila. Proto jsem strašně ráda, že jsem to prolomila, ať už to vypadalo jakkoliv. Soupeřka hrála hodně agresivně, padalo jí to k čarám,“ uvedla pro Tenisový svět Martincová, která travnatému povrchu přichází na chuť.

„Přijde mi to rok od roku lepší, zlepšila jsem čop. Hrát na trávě mě baví, sedí mi to, i když nemám tak kreativní hru. Miluju to,“ libovala si česká tenistka.

Zarycká senzaci nedotáhla (6:4, 3:6, 1:6)
Anastasia Zarycká odehrála v Roehamptonu vůbec první soutěžní utkání na trávě v kariéře. Jednadvacetiletá tenistka si navíc v duelu proti favorizované Rusce Vichljancevové vedla více než dobře a sahala po senzačním postupu. Zarycká nakonec senzaci nedotáhla, když po více než dvouhodinovém boji prohrála po setech 6:4, 3:6 a 1:6.

Zarycká byla favorizované soupeřce více než vyrovnanou soupeřkou. V první sadě prohrávala jednadvacetiletá Češka již 2:4, avšak šňůrou čtyř gemů v řadě dokázala skóre otočit a překvapivě vyhrála první set. Divoká druhá sada nabídla hned pět ztracených podání a z celé situace vyšla lépe Vichljancevová, která si vynutila rozhodující sadu. V té již měla favorizovaná Ruska utkání pevně pod kontrolou a po více než dvou hodinách si dokráčela pro postup. 

Jednadvacetiletá Zarycká přesto v premiérovém soutěžním utkání na trávě nezklamala. V Roehamptonu si připsala po Australian Open start v kvalifikaci druhého grandslamového turnaje v kariéře. 

„Beru to pozitivně, je to další milník v mé kariéře. Bohužel to nevyšlo. Myslím, že jsem hrála dobře. Soupeřka nejprve dělala dost chyb, pak se zvedla. Bylo to znát,“ řekla Tenisovému světu Zarycká, která hrála na travnatém povrchu naposledy ještě jako juniorka na Wimbledonu 2016.

Pro talentovanou Češku to byl druhý grandslamový turnaj mezi dospělými, premiéru si odbyla na letošním Australian Open. „Austrálie je o pár řádů výš. Je to dáno tím, že se tam i kvalifikace hraje v hlavním areálu. Z juniorů si pamatuju, že ve wimbledonském areálu to bylo mnohem lepší než tady v Roehamptonu,“ doplnila.

Wimbledon (ženy, GBR, 38 000 000 GBP, tráva)
1. kolo kvalifikace
Natalia Vichljancevová (RUS, 106.) – ANASTASIA ZARYCKÁ (208.) 4:6, 6:3, 6:1
Šilin Xu (CHN, 214.) – TEREZA MARTINCOVÁ (139.) 6:1, 5:7, 4:6
MARIE BOUZKOVÁ (116.) – Veronica Cepedeová (PAR, 155.) 6:4, 6:4
TEREZA SMITKOVÁ (152.) – Barbara Haasová (AUT, 161.) 6:7(4), 7:5, 7:5