Noční dobrodružství Gombose. Bratislavský šampion si připsal povrchový double

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Málokdy se stane, že tenista absolvuje během dvou dnů utkání na antuce a trávě. Přesně to ale absolvoval Norbert Gombos. A co víc, slovenský tenista vyhrál jak finále antukového challengeru v Bratislavě, tak úvodní kolo wimbledonské kvalifikace.

K nedělnímu a pondělnímu programu Norberta Gombose by dokonale seděly dvě písně od Beatles, a sice Perný den (A Hard Day’s Night) a Osm dní v týdnu (Eight Days a Week). Gombos v neděli těsně před sedmnáctou hodinou slavil zisk titulu na antukovém challengeru v Bratislavě.

Zdálo by se, že po takovém úspěchu si osmadvacetiletý Slovák dopřeje zasloužený odpočinek. Opak je ale pravdou. Vždyť už v pondělí, přibližně pětadvacet hodin po bratislavském triumfu, nastoupil na travnatý dvorec v Roehamptonu, kde se hraje kvalifikace slavného Wimbledonu!

„Přesun byl velmi komplikovaný a náročný. Letěli jsme z Vídně až o půl desáté večer, v Londýně jsme přistáli někdy po půlnoci. Než jsme se dostali na hotel, byly tři hodiny ráno. Spal jsem asi sedm hodin, cítil jsem se fajn. Před zápasem jsem se jenom třicet minut rozehrával,“ popsal svoji náročnou cestu vítěz šesti challengerů.

A v Londýně se Gombosovi dařilo výborně. V česko-slovenském souboji hladce porazil Zdeňka Koláře za necelou hodinu 6:1, 6:3 a vykročil tak za obhajobou loňské účasti v hlavní soutěži nejslavnějšího tenisového turnaje světa.

„Hrál jsem útočně, nedělal jsem moc chyb. Velmi dobře jsem podával i returnoval. Jsem ze svého stabilního výkonu překvapený, na trávě jsem letos dosud nehrál,“ spokojeně líčil Gombos, který proti Kolářovi vyhrál i druhý vzájemný zápas.

Nyní čeká slovenského hrdinu den volna. Ve středu se na kurty v Roehamptonu vrátí, aby se popral o místo ve finále kvalifikace. V cestě mu bude stát Australan Jason Kubler.

Wimbledon (muži, GBR, 38 000 000 GBP, tráva)
1. kolo kvalifikace
Norbert Gombos (SVK, 161.) – ZDENĚK KOLÁŘ (245.) 6:1, 6:3