Wimbledon: Rosol naděloval v kvalifikaci kanára! Veselý zvládl první překážku

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Na travnatých kurtech v Roehamptonu začne v pondělí kvalifikace Wimbledonu, do které zkraje týdne zasáhnou tři Češi. Roli velkého favorita splnil Lukáš Rosol, který Španělu Gutierrezovi-Ferrolovi povolil jen tři gemy. Poprvé od roku 2013 musí do kvalifikace Jiří Veselý, jenž v úvodním kole porazil s Itala Bolelliho. Den uzavřel z českého pohledu Zdeněk Kolář, jemuž se nepovedlo najít recept na slovenského favorita Norberta Gombose.

Rosol naděloval kanára
Lukáš Rosol (130.) splnil na úvod wimbledonské kvalifikace roli velkého favorita a bez problémů zdolal Španěla Sergia Gutierreze-Ferrola (241.) 6:3 a 6:0. Ten ve svých třiceti letech dosud nevyhrál během kariéry na trávě ani jedno utkání.

„Vypadalo to, že bude pršet. Od začátku to klouzalo, bylo to tak napůl. Tráva ještě není vyšlapaná, takže se po ní hůře pohybuje. Nakonec jsem to zvládl, takže dobré,“ těšilo Rosola, který se ohlédl za slušnou přípravou na travnatých challengerech. V Nottinghamu i Ilkley uhrál shodně čtvrtfinále. „Jsem spokojený, odehrál jsem dobré zápasy. Dva týdny jsou ideální, příští rok to udělám stejně,“ plánoval přemožitel Rafaela Nadala z Wimbledonu 2012.

Ve druhém kole kvalifikace třiatřicetiletý Čech narazí na dalšího španělského protihráče Garcíu-Lópeze. „Hráli jsme spolu hodně vyrovnaných zápasů. Je to spíš antukář, ale má odehráno i na trávě. Bude to nepříjemné, rozhodne pár míčků,“ vyhlíží první těžkou zkoušku Rosol.

Veselý úvodní překážku v kvalifikaci zvládl
Jiří Veselý (108.) na letošním Wimbledonu musí poprvé od roku 2013 do nevyzpytatelné kvalifikace, ale s rolí favorita si v úvodním kole dokázal poradit. Český tenista narazil na Itala Simone Bolelliho (187.), se kterým si příliš hlavu nelámal a zvítězil hladce 6:4, 6:2.

Veselý svůj výkon okořenil i tím, že za celé střetnutí nečelil ani jednomu brejkbolu a na podání ztratil pouhých sedm fiftýnů.

„Zahrál jsem skvělý zápas, výborně jsem podával, dobře jsem se hýbal. Když dokážu s takovým nasazením hrát dál, snad se do první stovky brzy vrátím,“ doufal Veselý.

Přestože byl český tenista šťastný z cenné výhry, litoval, že mu pořadatelé neudělili divokou kartu do hlavní soutěže. „Dvakrát jsem hrál ve Wimbledonu osmifinále, jednou třetí kolo. Věřil jsem, že jednu kartu dají někomu, kdo na turnaji v minulosti něco uhrál. Bohužel ale jen posunuli hranici startovní listiny,“ litoval český tenista, který tak tento týden nemůže obhajovat loňské semifinále na turnaji v Antalyi.

Kolář v kvalifikaci končí v 1. kole
Zdeněk Kolář (245.) se oproti svým krajanům s wimbledonskou kvalifikací loučí. Český tenista nestačil v prvním kole na Slováka Norberta Gombose (161.), který si po nedělním vítězství na challengeru v Bratislavě připsal vítězství ve dvou setech 6:1, 6:3.

Ve druhé sadě měl Kolář příležitost, jak na svého soka zatlačit a ve třetí hře si vypracoval dva brejkboly. Gombos ovšem komplikace nepřipustil a povedlo se mu obě hrozby odvrátit. V osmém gemu pak přes dvě shody vybojoval klíčový brejk.

Wimbledon (muži, GBR, 38 000 000 GBP, tráva)
1. kolo kvalifikace
Sergio Gutierrez-Ferrol (ESP, 241.) – LUKÁŠ ROSOL (130.) 3:6, 0:6
JIŘÍ VESELÝ (108.) – Simone Bolelli (ITA, 187.) 6:4, 6:2
Norbert Gombos (SVK, 161.) – ZDENĚK KOLÁŘ (245.) 6:1, 6:3