Odvrácené mečboly a postup! Smitková famózně otočila duel v Británii

- Radek Štohl

Tereza Smitková na podniku nižší kategorie v Ilkley postoupila do čtvrtfinále dvouhry. Obhájkyně titulu v osmifinále dokázala zvrátit duel proti Katie Swanové, britskou tenistku přehrála 3:6, 6:4, 7:5. Smitková přitom ve třetím setu prohrávala již 0:5, za stavu 4:5 odvrátila tři mečboly. Její protihráčka v desáté hře třetího setu vytvořila dvě dvojchyby.

Smitková se v letošní sezóně dvakrát snažila o hlavní soutěž grandslamu, ani jednou však neuspěla. Mezi její nejlepší výsledky roku tak patří osmifinále WTA v Budapešti a semifinálová účast na turnaji nižší kategorie v Croissy-Beaubourg.

Právě na konci března to bylo naposledy, kdy čtyřiadvacetiletá tenistka vyhrála dva zápasy v hlavní soutěži za sebou. Nyní se jí to povedlo po téměř čtvrt roce v britském Ilkley, kde Češku čekala bývalá druhá nejlepší juniorka světa.

Smitková do čtvrtečního zápasu vstoupila špatně. Již ve třetí hře přišla o svůj servis, což se opakovalo také v závěrečné hře prvního setu. Češka naopak během úvodní sady nevyužila jediný nabídnutý brejkbol a tak musela otáčet stav duelu.

Druhý set byl pro Smitkovou mnohem lepší. V páté hře se dočkala prvního brejku v utkání, a ačkoliv za stavu 4:3 potřetí v klání ztratila podání, důležitým rebrejkem se přiblížila k zisku druhé sady. Během desátého gemu nezvládla jediný fiftýn, zásluhou čehož srovnala na 1:1 na sety.

Úvodní gemy třetí sady byly pro českou hráčku nevydařené. Dvakrát přišla o vlastní podání a jelikož na returnu neuspěla ani jednou, prohrávala 0:5. Následně však předvedla parádní obrat. Za stavu 4:5 při vlastním podání ještě vinou tří dvojchyb nabídla soupeřce tři mečboly, všechny ale odvrátila a srovnala na 5:5.

Závěrečné dvě hry čistě patřily Smitkové, která nejprve při servisu protihráčky ztratila dva míčky, aby zápas uzavřela čistou hrou při vlastním podání. O druhé semifinále sezóny se Češka potká s Monicou Niculescuovou.

ITF World Tennis Tour

Ilkley Trophy (ženy, GBR, 100 000 $, tráva)
2. kolo dvouhry
TEREZA SMITKOVÁ (124.)
 – Katie Swanová (GBR, 211.) [WC] 3:6, 6:4, 7:5