Francouzská federace suspendovala tři reprezentanty. Ovlivní to fedcupové finále s Češkami?

- Jan Vojkůvka

Francouzská tenisová federace (FFT) sáhla k hodně razantnímu kroku a suspendovala hned trojlístek svých reprezentantů za poškození reputace FFT na olympijských hrách v Riu. Následující kroky pak mohou výrazně ovlivnit i finále Fed Cupu, ve kterém Francouzky nastoupí proti Češkám.

Jak informovala agentura AP, suspendace se týká singlistek a zároveň výborných deblistek Caroline Garciaové a Kristiny Mladenovičové a rovněž mužského tenisty Benoita Paireho, který v Riu vyřadil v prvním kole Lukáše Rosola.

Garciaová s Mladenovičovou, kromě toho, že nenaplnily očekávání své ani širší tenisové veřejnosti, kritizovaly FFT za údajné nesdělení informace o nutnosti mít při deblových utkáních stejně barevné oblečení. Za to jim dokonce hrozila automatická porážka. Kritika byla údajně natolik vyostřená, že žádný jiný trest než suspendace nepřicházela v úvahu. Naštvaná Mladenovičová tehdy zasypala svůj twitterový účet velmi nevybíravými příspěvky, zejména pak zprávami o nekompetentnosti FFT.

Ještě horší malér ale nadělal v Riu Benoit Paire. Tenista, jenž je známý svými výstřelky a mnohdy kontroverzním chováním, porušil týmová pravidla tím, že se zdržoval po nocích mimo olympijskou vesnici a pokud už se odhodlal k návratu, chodil velmi pozdě. Pravidla výpravy byla jasně daná, ale Paire, jak už je jeho zvykem, si s tím příliš hlavu nelámal. Navíc snižoval význam celého olympijského turnaje za absenci bodů do světového žebříčku.

Všichni tři tenisté byli suspendováni na dobu neurčitou, přinejmenším pak do 24. září, kdy se bude rozhodovat o celkové délce potrestání. Paire tak určitě nebude nominován na daviscupový zápas s Chorvatskem, o čemž se však nejspíš neuvažovalo ani předtím.

Zajímavé bude, jak se situace vyvine okolo Garciaové s Mladenovičovou. Obě jsou klíčové hráčky fedcupové reprezentace a právě Francie bude zápolit o letošní titul z Fed Cupu proti Češkám v listopadu. Potrestání obou hráček může FFT přijít poměrně draho a je otázkou, zda risknou jejich suspendaci i přes zmíněné fedcupové finále.