WTA

Sestrovražedný souboj dvojčat Plíškových? V Birminghamu je k tomu blízko!

- Jan Havlovic

Po šesti letech se mohou tenisoví fanoušci dočkat vzájemného duelu sester Plíškových! Byl by to jejich vůbec první střet od červnového turnaje v Eastbourne z roku 2013, tehdy zvítězila ve třech setech Kristýna. Na vzájemný střet mělo dojít již v loňském roce v Praze, avšak tehdy Karolína odstoupila z J&T Banka Prague Open kvůli problémům s třísly. Nyní chybí k sestrovražednému souboji jediné – aby Kristýna Plíšková porazila na turnaji v Birminghamu v úterý odpoledne Bulharku Tomovovou. Mohlo by se jedna o vůbec první vzájemný souboj sester Plíškových v hlavní soutěži turnaje WTA.

Kristýna a Karolína Plíškovy se na profesionálním okruhu střetly již devětkrát (5:4 pro Karolínu, pozn. red.), avšak v posledních letech se jim vzájemné souboje spíše vyhýbají.

Dlouhé čekání na střet dvojčat z Loun mělo být ukončeno v loňském roce, kdy Barbora Strýcová poslala při losu Kristýnu a Karolínu proti sobě. „Předem se omlouvám. Losuji teprve podruhé v životě,“ smála se tehdy Strýcová v tiskovém středisku na tenisové Spartě.

Na očekávaný sestrovražedný souboj nakonec na J&T Banka Prague Open nedošlo. Tehdejší světová šestka se z pražského antukového turnaje odhlásila kvůli potížím s třísly. „Ale ono to stejně jednou přijde, teď jsme se tomu vyhnuly, trochu jsme se s tím smířily a příště už to bude lepší," říkala tehdy smířeně Plíšková.

O rok později visí nad tenisovými dvojčaty, které spolu vyhrály na okruhu WTA tři deblové tituly, znovu hrozba vzájemného duelu. Tentokrát na trávě v Birminghamu. Právě na tomto povrchu proběhlo dosud poslední měření sil sester Plíškových.

Před dlouhými šesti lety zvítězila Kristýna ve finále kvalifikace turnaje v Eastbourne po setech 7:6(5), 3:6 a 6:3. Tehdy patřilo Kristýně 103. místo na světovém rankingu, Karolína byla teprve 76. hráčkou světa.

Po šesti letech se může dlouhé čekání prolomit znovu na trávě. Pokud Kristýna Plíšková zvládne roli favoritky v odpoledním duelu proti Bulharce Tomovové, půjde znovu po letech do souboje proti zatím tenisově úspěšnější sestře Karolíně. Jednalo by se zároveň o první vzájemný duel sester Plíškových v hlavní soutěži turnaje WTA. A jistě by se tak splnilo přání mnoha tenisových fanoušků.

Vzájemné duely Karolíny a Kristýny Plíškových (5:4)
2013 – Karolína Plíšková x Kristýna Plíšková 6:7(5), 6:3, 3:6 – WTA Eastbourne (kvalifikace)
2012 – Karolína Plíšková x Kristýna Plíšková 7:6, 7:6 – ITF Grenoble (finále)
2012 – Karolína Plíšková x Kristýna Plíšková 3:6, 2:6 – ITF Andrezieux-Boutheon (čtvrtfinále)
2011 – Karolína Plíšková x Kristýna Plíšková 6:1, 6:1 – ITF Vendryně (čtvrtfinále)
2011 – Karolína Plíšková x Kristýna Plíšková 6:3, 6:4 – WTA challenger Ningbo (1. kolo)
2010 – Karolína Plíšková x Kristýna Plíšková 3:6, 3:6 – ITF Bratislava (osmifinále)
2010 – Karolína Plíšková x Kristiýna Plíšková 7:5, 2:6, 0:6 – ITF Kurume (finále)
2010 – Karolína Plíšková x Kristýna Plíšková 6:4, 6:2 – ITF Gifu (semifinále)
2006 – Karolína Plíšková x Kristýna Plíšková 6:3, 7:6(1) – ITF Cavtat (kvalifikace)