Pět nejlepších zápasů Novaka Djokoviče na US Open

- Jan Vojkůvka

Pokud existuje grandslamový turnaj, na kterém se Novaku Djokovičovi doposud vedle nejméně kromě French Open, kde čekání na titul ukončil až letos, pak je to US Open. Na amerických betonech vyhrál doposud dva tituly v letech 2011 a 2015 a letos se mu věří, že svou výbornou sezonu přetaví v další triumf, kterým by se zařadil mezi hrstku tenistů s třemi tituly z Flushing Meadows.

Server Tennis World sestavil žebříček pěti nejlepších zápasů Novaka Djokoviče na dvorcích v New Yorku, na jehož základě pro Vás přinášíme souhrn toho nejlepšího, co Novak na US Open odehrál.

5) Semifinále 2012 proti Davidu Ferrerovi
V roce 2012 byl Novak Djokovič v pozici obhájce titulu na dvorcích v New Yorku, a jednou z těžkých prověrek byl v semifinále Španěl David Ferrer, který tehdy zahájil duel mnohem lépe. Djokovič, který prohrál úvodní sadu 2:6, však dokázal utkání otočit po skvělém výkonu a vyhrál 6:1, 6:4, 6:2. Ve finále však prohrál s Britem Murrayem...

4) Finále 2015 proti Rogeru Federerovi

Zápasy s fenomenálním Rogerem Federerem patří vždy ke svátečním a nejinak tomu bylo v minulé sezoně, kdy se spolu s Djokovičem utkali o titul. Federer sice už nemá takovou výkonnost, jakou předváděl před několika lety, stále však patří k nejlepším hráčům na okruhu a potvrdil to i loni, kdy přinutil Djokoviče k předvedení fantastického výkonu, po kterém Srb zvítězil 6:4, 5:7, 6:4, 6:4.

3) Semifinále 2013 proti Stanu Wawrinkovi
Psal se rok 2013 a po prohraném finále v roce 2012 měl Djokovič opět našlápnuto k velkému výsledku. V semifinále se musel ale utkat se Švýcarem Stanem Wawrinkou, s nímž svedl památnou pětisetovou bitvu, která stála oba tenisty spoustu energie a kromě fyzických sil i spoustu psychických. Djokovič vyhrál 2:6, 7:6 (4), 3:6, 6:3, 6:4 a postoupil opět do finále. V něm byl tentokrát nad jeho síly Rafa Nadal.

2) Finále 2011 proti Rafaelu Nadalovi
To o dva roky dříve, v roce 2011, se ve finále Novak Djokovič radoval ze svého prvního titulu na US Open, když porazil právě Rafaela Nadala 6:2, 6:4, 6:7 (3), 6:1. Korunoval tím vydařený rok po titulem na Australian Open a ve Wimbledonu.

1) Semifinále 2011 proti Rogeru Federerovi
Není žádnou záhadou, že svůj nejlepší zápas na US Open vyhrál také v roce 2011 a to o kolo dříve. Ještě než nastoupil na dvorec proti Nadalovi, musel se postarat o Rogera Federera, tehdy třetího nasazeného. Federer, kterému tehdy bylo 30 let, svedl se čtyřiadvacetiletým Djokovičem pětisetovou bitvu, v níž vedl 2:0 na sety, ale Djokovič tehdy prokázal neuvěřitelnou bojovnost a dokázal otočit zápas! Vyhrál 6:7 (7), 4:6, 6:3, 6:2, 7:5 a vykročil za prvním newyorským titulem.