152 minut boje! Strýcová zavelela k obratu a vykročila za obhajobou

- Jan Vojkůvka

Pořádnou dřinu si v úvodním kole turnaje v Birminghamu užila Barbora Strýcová. Její soupeřkou byla domácí divoká karta Heather Watsonová, s níž už jednou na trávě prohrála a měla jí tak, co oplácet. To se nakonec po dlouhé a vyčerpávající bitvě povedlo a zkušená Češka zvítězila 3:6, 6:3, 6:4.

Strýcová, jež obhajuje v Birminghamu loňské semifinále, před duelem s Watsonovou prohrála čtyři zápasy v řadě a po dvou semifinále v Istanbulu a Praze upadla do menší herní krize. Na anglickém pažitu se ovšem prezentovala velkou bojovností, která ji vynesla postup.

V prvním setu se ovšem české hráčce nepovedlo ani jednou ohrozit podání soupeřky. Když pak v šesté hře sama přišla o servis, zvrátit porážku nedokázala. To ve druhé sadě se už Strýcové začalo dařit víc. Na začátku sady zvládla náročnou brejkovanou, když odvrátila tři brejkboly v prvním gemu a poté si se soupeřkou vyměnila podání.

Na brejk ze čtvrté hry však už Watsonová zareagovat nedokázala a Strýcová si dokráčela pro rozhodující dějství.

V něm se české tenistce podařilo prorazit Watsonové podání v páté hře. Následně v šestém gemu sice čelila sama dvěma hrozbám, podání se ale udržela a do konce zápasu už soupeřce šanci nedala. V deváté hře na returnu sice nevyužila čtyři mečboly, ale v desátém gemu už duel dopodávala.

Ve druhém kole se finalistka z Birminghamu z let 2014 a 2016 utká se svou deblovou parťačkou Su-wej Sie.