Britská legenda kritizuje plány US Open. Tenis má být zápasem gladiátorů, zlobí se

- Jan Vojkůvka

Je jen málo věcí, které dokáží bývalého britského tenistu, šestinásobného semifinalistu z grandslamů, Tima Henmana rozzlobit. Jednou z nich jsou plány US Open, který od nového ročníku, tedy už tento srpen, povolí hráčům komunikovat s trenéry mezi výměnami.

„Mluvil jsem se 30 bývalými hráči, co si myslí o koučování během zápasu a nikdo to nepodporuje,“ uvedla bývalá světová čtyřka pro The Sunday Telegraph.

„Pro mě je to jako vrtění psím ocasem. Mělo by být jen na hráči, aby řešil problémy během zápasu,“ zlobil se Henman. „Jeden z nejdůležitějších rozdílů, čím se tenis vyniká, je, že se jedná o zápas jeden na jednoho, souboj gladiátorů.“

Henmanovi se také nelíbí, že si každý z grandslamových turnajů mění pravidla k obrazu svému. Žádný jiný z turnajů podobnou možnost nenabízí. Podobná situace nastala, když některé turnaje zavedly hodiny přímo na kurtu a jiné je neměly.

„Mám pocit, že to neukazuje moc krásu hry, když si každý dělá, co chce. Měli bychom pracovat spíš na tom, abychom nebyli tak rozdělení,“ dodal.

US Open se k zavedení koučování během výměn úchýlí jako první turnaj velké čtyřky. Není možná divu, že se tak stane právě na newyorském grandslamu. Asi každý si pamatuje aféru Sereny Williamsové, která údajně přijímala nacvičené signály od trenéra Mouratogloua, za což byla napomínána, až nakonec umpirového rozhodčího nařkla ze sexismu a rasismu.