Prohrát, odstoupit, nebo zůstat? Soupeřku Bouzkové čekala před víkendem nepříjemná volba

- Jan Havlovic

Kazaška Zarina Dijasová se dostala před tímto víkendem do prekérní situace. Pětadvacetiletá tenistka byla přihlášena do kvalifikace kvalitního turnaje v Birminghamu, kde v prvním kvalifikačním kole měla sehrát duel proti Marii Bouzkové. Zároveň ale Dijasová stále figurovala v pavouku stovky v Manchesteru. Hráčka pohybující se na hraně světové stovky nakonec zvolila jistější variantu a zůstala na severu Velké Británie, kde později v sobotu postoupila do semifinále.

Úspěch na turnaji s sebou nepřináší pouze pozitivní věci, ale někdy také komplikace. O tom se přesvědčila Zarina Dijasová, která úspěšně zápolila na stovce v Manchesteru. Jenže zároveň byla přihlášena do kvalifikace kvalitně obsazeného turnaje v Birminghamu.

Pořadatelé Nature Valley Classic zjevně s účastí Kazašky počítali, neboť jméno Dijasové figurovalo při losu. V prvním kvalifikačním kole se měla střetnout s Marií Bouzkovou, nicméně na česko-kazašský souboj nedojde.

Dijasová totiž nadále figuruje v pavouku stovky v Manchesteru. Pětadvacetiletá Kazaška vedla v pátečním čtvrtfinálovém duelu proti Číňance Wang 7:6(1) a 5:2, když duel přerušil déšť a muselo se dohrávat až v sobotu.

Zarinu Dijasovou tak čekalo náročné rozhodování, zdali z turnaje odstoupit a absolvovat náročnou cestu do Birminghamu, nebo se raději pokusit uhrát v Manchesteru co nejlepší výsledek.

Kazaška nakonec zvolila sázku na jistotu, ačkoliv ještě v sobotu dopoledne figurovala v programu prvního hracího dne turnaje v Birminghamu. Na tomto turnaji kategorie Premier se již v kvalifikaci navíc rozdává zajímavé prize money. První kvalifikační kolo – 1 210 $, druhé kvalifikační kolo – 2 185 $, finále kvalifikace – 4 095 $.

Dijasová se nakonec rozhodla pro Manchester a v sobotu po poledni úspěšně zvládla dohrávku proti Číňance Wang. V semifinálovém souboji narazí na Američanku Brengleovou.

Na celé situaci nejvíce vydělala Marie Bouzková, která místo původní kvalifikační sedmičky narazí na Australanku Lizette Cabrerovou. Jednadvacetiletá Australanka je v žebříčku až na 266. místě a do kvalifikace se dostala jako náhradnice.