Dredař je zpátky! Ve Stuttgartu se proletěl vzduchem a šokoval hvězdu

- Jan Vojkůvka

Německý tenista Dustin Brown, jehož pozná každý díky jeho typickým dredům, které ho provází prakticky celou kariéru, je zpátky! Ne, že by snad přerušil kariéru, ale z turnajů ATP se vytratil. Jeho start v německém Stuttgartu mu však vynesl skalp hvězdy mužského tenisu a první čtvrtfinále na nejvyšším okruhu od února 2017.

Brown, kterému patří 170. místo žebříčku, se musel ve Stuttgartu prokousat kvalifikací. Zápasy s Istominem a Barrerem zvládl, a povedlo se mu vyhrát i v prvním kole nad Johnem Millmanem. Pomyslný vrchol si však schoval do osmifinále.

V něm předvedl heroický výkon plný parádních úderů, kterými dokáže bavit publikum, v souboji se svým krajanem Alexanderem Zverevem. Co naplat, že je Zverev světovou pětkou a byl superfavoritem střetnutí...

S Brownem prohrál čtvrtfinalista z nedávného Roland Garros ve třech setech 4:6, 7:6(3), 3:6. Pro dredatého válečníka to bylo jedno z největších vítězství kariéry, srovnatelné například s výhrou nad Marinem Čiličem z Montpellier v roce 2017. Ještě slavnější jsou pak jeho výhry nad Rafaelem Nadalem, kterých dosáhl v letech 2014 a 2015, rovněž na trávě.

Čtyřiatřicetiletý Brown až do probíhajícího turnaje ve Stuttgartu čekal na výhru v hlavní soutěži turnaje ATP od srpna 2017. Letos dokonce, kromě grandslamových kvalifikací, objížděl pouze challengery, a ani tam neslavil nijak velké úspěchy. Výjimku tvořil pouze francouzský challenger v Sophii Antipolis, kde vyhrál. Přitom do té doby nebyl letos ani jednou ve čtvrtfinále, a to ani před, ani po zmíněném turnaji.

Jenže jak už to v životě tohoto extravagantního tenisty chodí, občas se mu podaří prorazit i mezi elitou. A to i přes jeho pokročilejší věk. Ve 34 letech to totiž nemá vůbec snadné, což ostatně neměl nikdy.

V souboji o postup do semifinále ho čeká osmnáctiletá kometa z Kanady, Felix Auger Aliassime.