Saša, Nick...Ital kosí favority a letí žebříčkem. Straší hvězdy Wimbledonu?

- Radek Štohl

Postupně, nenápadně, ale přeci. Tak by se ve zkratce dal charakterizovat posun Matteo Berrettiniho. Třiadvacetiletý Ital se v současnosti nachází na třicátém místě žebříčku dvouhry a pomalými krůčky se začíná hlásit o své slovo. Ačkoliv letos dosáhl skvělých výsledků, tak se nachází v ústraní veřejnosti.

Alexander Zverev, Karen Chačanov. Či chcete-li, pátý a devátý hráč světa.

Fernando Verdasco, Nick Kyrgios. Nevyzpytatelná dvojice, před kterou se mají na pozoru i ti nejlepší tenisté na okruhu.

To je jen část elitních hráčů, kteří se letos museli sklonit před Matteo Berrettinim. Před hráčem, který předloňskou sezónu začínal na 433. místě žebříčku. Před hráčem, který během letošního ročníku uhrál čtyři semifinále kategorie ATP (v Budapešti dokonce slavil titul).

V polovině března si Berrettini ke všemu odskočil na challenger do Phoenixu, aby z pozice šestého nasazeného vyhrál třetí titul v této kategorii.

Parádní počinání vyneslo italského tenistu na třicáté místo světa. A po probíhajícím turnaji ve Stuttgartu, kde během tří zápasů neztratil jediný set (na jeho raketě postupně skončil Nick Kyrgios, Karen Chačanov, Denis Kudla), si polepší také v následujícím týdnu. Poprvé v kariéře by totiž měl přímo nakouknout do elitní TOP 30.

A to jeho cesta v Německu ještě nekončí. Po vylepšení svého nejlepší výsledku na travnatém povrchu se tak naskýtá otázka. Bude Matteo Berrettini černým koněm blížícího se Wimbledonu?

Bez čtyř centimetrů dvoumetrový borec se ve Stuttgartu účastní čtvrtého podniku na trávě, loni ve Wimbledonu otočil duel s Američanem Jackem Sockem, kterého nakonec porazil v pěti sadách. 

Bude nenápadná cesta dále pokračovat nebo se brzy postará o pořádný šok?