Příprava na Wimbledon: Příští týden si zahrají tři Češky. Dočkají se další?

- Radek Štohl

Nejslavnější tenisový turnaj světa se pomalu blíží. Hlavní část Wimbledonu se rozehraje 1. července, do té doby se však ještě konají menší akce. Od příštího pondělí budou na programu turnaje v Birminghamu, na Mallorce, v Queen's Clubu a také v Halle.

Z pohledu českého fanouška bude největší pozornost budit Karolína Plíšková. Aktuálně třetí hráčka dvouhry se ukáže v Birminghamu, kde si zahraje na místo Petry Kvitové, která se z Nature Valley Open musela odhlásit. Plíšková se na zdejší akci představila pětkrát v kariéře, přičemž čtyřikrát vypadla v prvním kole. Jednou uhrála finále.

Kromě nejlepší české tenistky současnosti má jistotu účast v hlavní soutěži také Barbora Strýcová, zkušená hráčka zde bude obhajovat semifinále. V kvalifikaci se o svoji šanci ještě porve Kristýna Plíšková a Marie Bouzková.

Turnaj WTA se příští týden koná také na Mallorce. Startovní listina českých hráček bude o poznání chudší, mezi elitou nechybí jen jméno Kateřiny Siniakové, třiadvacetiletá tenistka se na podniku představí poprvé v kariéře. Siniakovou by ještě mohla doplnit Karolína Muchová, o rok mladší hráčka se během víkendu pokusí projít kvalifikací.

V kategorii ATP bude český tenis s největší pravděpodobností strádat. Na turnajích v Queen's Clubu a Halle nefiguruje žádné jméno, na první zmíněný podnik by se teoreticky ještě mohl dostat Tomáš Berdych, ten je ovšem pouze mezi náhradníky.

Londýn bude naopak ideální příležitostí pro světové hvězdy, včetně Juana Martína Del Potro nebo Kevina Andersona. Do Německa zavítá loňský finalista a semifinalista letošního French Open Roger Federer.