Vzpomínky Šafářové. Vztah se sestrou, obětavost maminky a hovor s legendou

- Radek Štohl

Každý úspěch má svůj původ. Stejně jako u Lucie Šafářové, která se na French Open definitivně rozloučila s bohatou tenisovou kariérou. Bývalá nejlepší deblistka světa krátce po své rozlučce začala na svém instagramovém účtu sdílet tenisové vzpomínky, které mají mnoho společného s její sestrou a maminkou. Šafářová se domnívá, že bez důležitých opor rodiny by neprožila tolik úspěchů.

Devětadvacátý květen letošního roku bude pro Lucii Šafářovou zapsaný tučným písmem. Bylo to naposledy, kdy se finalistka French Open 2015 ve dvouhře objevila v profesionálním zápase. Společně s Dominikou Cibulkovou nestačily na dvojici Sofia Keninová, Andrea Petkovicová 4:6, 0:6.

Přesně týden po neúspěšném tažení Paříží začala Češka poodkrývat své vzpomínky. A to od raného dětství. „Moje první tenisové krůčky byly s tátou. Společně s moji sestrou nás učil do mých deseti let. Nejdřív to bylo v “obyváku” o zeď, pak na kurtu. Byl přísný, ale bez něj bych to nikdy nedokázala," rozepsala se Šafářová na svůj instagramový profil.

Další příspěvek následoval hned druhý den. Tentokrát se již Šafářová svěřila, jak ji nejen v tenisových krocích podporovala její maminka. „Bez ní bych také nedošla tak daleko. Objela se mnou všechny dětské/juniorské turnaje! Naučila mě chovat se vždy slušně, být fér a držet se při zemi. Je úžasně pozitivní a láskyplný člověk. Jednou bych chtěla pro své děti být, co ona pro mě." pokračovala bývalá pátá tenistka dvouhry.

Stejně jak pro Šafářovou byli během tenisové kariéry důležití rodiče, neméně podstatnou roli hrála při působení na okruhu také její sestra, která je o deset let starší. A hrdě o ní mluví jako o své "druhé mámě".

„Byla ta první, které jsem volala po zápasech. Vždy při mě stála, byla mi nejbližším člověkem, rádcem a vždy mi řekla věci narovinu. Žila to celé semnou..společně jsme se smály a oslavovaly vítězství a také spolu plakaly po těžkých prohrách, při nemocech. Volila jsem s ní nové trenéry. Když jsem neměla trenéra, nechala práce a pomáhala mi jako kouč," přiblížila Češka, jak blízký vztah má se svoji sestrou.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

We are 10years apart so I sometimes say she is my 2nd mom..she was the first I called after matches, always has my back, is my closest friend,advisor, she always tells me the thruth even if I don’t want to hear it, she was through it all with me...we laugh together and celebrated the wins and we cried together when I was through bad losses,injuries or sicknesses.She flew all the way from NY for my French Open finals or Wimby semis just for a day and when I needed she left work and came to coach and support me..she even cooks food when I come late from airport so I don’t get hungry..thats my BIG sister V! Love u so much and thank you for all u did and do for me! ❤️? #mystory #tennis #family #sister #thankyou Jsme od sebe 10let proto jí občas říkám druhá máma. Byla ta první, které jsem volala po zápasech. Vždy při mě stála, byla mi nejbližším člověkem, rádcem a vždy mi řekla věci narovinu i ty, které jsem nechtěla slyšet. Žila to celé semnou..společně jsme se smály a oslavovaly vítězství a také spolu plakaly po těžkých prohrách, při zranění a nemocech. Volila jsem s ní nové trenéry a probírala změny..neváhala sednout do letadla a přiletět z NYC na finále Paříže či semi Wimbledonu i jen na jeden den. Když jsem neměla trenéra nechala práce a pomáhala mi jako kouč a trénovala semnou. Dokonce mi naplní lednici, když přijíždím pozdě z letiště, abych neměla hlad..tohle je moje velká sestra V! Nemohla bych si přát lepší ségru!! Mám tě moc ráda a děkuji, co jsi pro mě dělala a děláš! #můjpříběh #tenis #sestra #děkuji?❤️

Příspěvek sdílený Lucie Safarova (@lucie.safarova),Čen 7, 2019 v 9:22 PDT

Při součtu různých vzpomínek se však nejednalo ryze o rodinu, na které Lucie Šafářová nezapomněla. Vrátila se totiž do tenisového prostředí, v němž měla jeden velký vzor. Tím byla jedna z nejlepších hráček historie Steffi Grafová. S ní se setkala v Rakousku, kde se Grafová zotavovala po svém zranění

„Dívala se, jak trénuji se svým tátou. Byla tak milá, že si dokonce chvíli zahrála se mnou. Za patnáct let jsme si volaly. Velmi mě překvapilo, že sledovala moji kariéru. Jednalo se o velmi příjemný hovor," zakončila Šafářová.