Milníky Vondroušové: První výhra, průlom do TOP 100 nebo grandslamové úspěchy

- Radek Štohl

Poslední dny se v českém tenisovém světě skloňuje jediné jméno. Markéta Vondroušová. Na konci června bude sympatické hráčce dvacet let, na okruhu WTA si však získává čím dál větší respekt. A to nejen postupem do finále dvouhry French Open, Vondroušová o sobě dala vědět již dříve, například úspěšnými grandslamy ve čtyřhře nebo působením v juniorské kategorii. Jak to u "Maky" bylo s jejími tenisovými milníky?

První zápas mezi profesionálkami
Uplynulý měsíc to bylo pět let, kdy se Markéta Vondroušová poprvé výrazně představila české veřejnosti. Na turnaji nižší kategorie ITF v Praze si zahrála úvodní kolo kvalifikace proti Natalii Sukové, americkou protihráčku přehrála 6:2, 6:4. Vondroušové v daný okamžik bylo stále čtrnáct let. Následující duel se talentované hráčce se již nevydařil, ve druhém kole kvalifikace nestačila favorizovanou Madison Brengleovou dvakrát 2:6. Na první zápas v hlavní soutěži si musela počkat do listopadu stejného roku, po úspěšných kvalifikačních duelech v Antalyai dokonce vyhrála první kolo

Premiérové trofeje v kategorii ITF (ve dvouhře)
Svého prvního titulu mezi ženami se Vondroušová dočkala ve svých patnácti letech. V březnu sezóny 2015 k němu měla již našlápnuto na ITF v egyptském Šarm aš-Šajch, kde se z kvalifikace dostala až do finále, v němž prohrála s Verou Lapkovou. O dva měsíce později již byla úspěšná, přemožitelku nenašla jak v polské Zelené Hoře, tak o měsíc později v Přerově.

Premiérový titul v kategorii WTA (ve dvouhře)
Do podvědomí celého světa se ještě výrazněji zapsala v dubnu 2017. Ve švýcarském Bielu musela absolvovat náročnou tříkolovou kvalifikaci, po níž zvládla rovněž pět zápasů v hlavní soutěži, ve které porazila jak Barboru Strýcovou, Kristýnu Plíškovou, tak ve finále Anett Kontaveitovou.

Poprvé v TOP 100
Markéta Vondroušová se prvně mezi nejlepší stovkou ocitla předloni v květnu. Na turnaji nižší kategorie v Trnavě si bez ztráty setu dokráčela pro titul, zásluhou čehož mohla poskočit o patnáct příček. České tenistce v té době patřilo čtyřiadevadesáté místo, v TOP 100 se před ní nacházelo dalších šest krajanek. Jen pro představu. Zmíněnou sezónu 2017 Vondroušová začínala na 374. pozici, zakončila ji poté na 67. místě. 

Průlom na grandslamu
Na grandslamové akci se Vondroušová nejvíce zviditelnila nedávno na French Open, kde ve finále neúspěšně bojovala o první trofej z turnajů velké čtyřky. Do té doby se jí ve dvouhře vydařil především loňský závěrečným grandslam na US Open, ve Flushing Meadows se probojovala do osmifinále, v němž prohrála s Lesjou Curenkovou 7:6(3), 5:7, 2:6.
"Maky" se však dříve již dařilo ve čtyřhře. V sezóně 2017 postoupila do čtvrtfinále Wimbledonu, společně s Catherine Bellisovou po třech zápasech bez ztráty setu nestačily na dvojici Chao-čching Čan, Monica Niculescuová. Letos na Australian Open Vondroušová dokonce uhrála semifinále, s Barborou Strýcovou těsně prohrály se zkušenou dvojicí Samantha Stosurová, Šuaj Čang 5:7, 6:4, 5:7.