Wimbledon: Mezi muži hrozí poprvé v historii absence Čechů. Ženy minimálně v šesti

- Jan Vojkůvka

Zatímco v Paříži antukový grandslam teprve skončil, v Londýně se už připravují na ten travnatý, který se nezadržitelně blíží. Svátek tenisu si v All England Clubu užíjí i čeští hráči, kterých ovšem tentokrát nebude tolik. A v mužské části turnaje dokonce hrozí, že se poprvé v historii nepředstaví v hlavní soutěži žádný Čech.

V mužské hlavní soutěži může dojít k opravdu nebývalé situaci. Reálně totiž hrozí, že se v pavouku dvouhry nemusel objevit žádný český tenista. Stalo by se tak vůbec poprvé v samostatné české historii.

Prozatím mezi přihlášenými sice figuruje Tomáš Berdych, který využil chráněný žebříček, ale po odhlášení z Roland Garros se zatím k termínu svého návratu nevyjádřil. Kusé informace z jeho sociálních sítí zatím vypadají pozitivně.

Všichni tak doufají, že stihne právě svou oblíbenou travnatou sezonu.

Pokud ovšem ne, bude hrozit, že Češi budou v hlavní soutěži chybět. Jiří Veselý totiž aktuálně figuruje jako šestý pod čarou a hrozí mu kvalifikace. Aby nemusel do nevyzpytatelných bojů o hlavní soutěž, potřebuje hned šest omluvenek od hráčů, kteří figurují ve „startovní“ listině před ním.

Kvalifikaci rozehrají ještě Lukáš Rosol, který se nachází ve slušné formě a mohl by český mužský tenis ve Wimbledonu případně zachránit, a Zdeněk Kolář. Naopak Adam Pavlásek musí doufat, že se odhlásí hodně tenistů, aby se jako náhradník dostal do kvalifikačního turnaje.

Ženy minimálně v šesti
V ženské části turnaje je situace, jako už tradičně, mnohem pozitivnější. Otazník prozatím visí jen nad stavem Petra Kvitové, kterou před začátkem Roland Garros zradilo zdraví a není jisté, jestli se stihne před Wimbledonem vyléčit.

Hlavní soutěž mají zajištěnou kromě Kvitové ještě Karolína Plíšková, Markéta Vondroušová, Kateřina Siniaková, Barbora Strýcová a Karolína Muchová.

Na svou šanci mezi náhradnicemi čeká Denisa Allertová, jež mohla pro hlavní soutěž využít chráněný žebříček a figuruje osmá pod čarou, o jedno místo za Kristýnou Plíškovou.

Oproti Plíškové ale nemůže naskočit do kvalifikace, jelikož chráněný žebříček pro ni nemohla využít. V kvalifikaci mezi ženami figurují kromě Plíškové také Marie Bouzková, Tereza Smitková a Tereza Martincová.

V kvalifikaci naopak schází Barbora Krejčíková, kterou trápí nemoc a wimbledonskou dvouhru vynechá.

Na odhlášení soupeřek čekají Anastasia Zarycká, jež je první pod čarou pro kvalifikaci, a Barbora Štefková, která je v pořadí 17. náhradnicí.

Kvalifikace Wimbledonu startuje 24. června. Hlavní soutěž pak 1. července.

Seznam jistých účastníků Wimbledonu
Hlavní soutěž mužů
Tomáš Berdych

Kvalifikace mužů
Jiří Veselý
Lukáš Rosol
Zdeněk Kolář

Hlavní soutěž žen
Karolína Plíšková
Petra Kvitová
Markéta Vondroušová
Kateřina Siniaková
Barbora Strýcová
Karolína Muchová

Kvalifikace žen
Kristýna Plíšková
Marie Bouzková
Tereza Smitková
Tereza Martincová