Thiem měl před finále neobvyklou žádost. Pořadatelé ji zamítli

- Jan Vojkůvka

Poražený finalista z Paříže, Dominic Thiem, neuspěl s trochu neobyklou žádostí, kterou spolu se svým týmem předložil pořadatelům French Open. Po propršeném a větrném programu, který jeho semifinále s Novakem Djokovičem protáhl až do sobotního odpoledne, zkusil přesunout finálový zápas na pondělí. Zástupci francouzského grandslamu jeho návrh zamítli.

Jednou z hlavních výhod grandslamových turnajů je, že hráči mívají mezi zápasy den volna. Tedy většinou. Pokud se do toho nevloží počasí. Tak jako se stalo v Paříži, kde kvůli silnému větru a dešti se semifinále mezi Dominicem Thiemem a Novakem Djokovičem protáhlo do dvou dnů.

Dramatický pětisetový zápas, který byl v průběhu třetí sady v pátek přerušen a měl se dohrávat v sobotu od 12:00, se nakonec i během svého druhého dne protáhl až do pozdních odpoledních hodin. Jako by Thiem odehrál během dvou dnů dva zápasy. Přitom hrál i ve čtvrtek čtvrtfinále. A hned v neděli ho čekalo finále proti odpočinutému Rafaelu Nadalovi.

Není divu, že jeho tým přišel s nápadem, aby se finále posunulo na pondělí. Den volna by po náročných dvou dnech Rakušanovi hodně pomohl. A kdo ví, finále pak mohlo i vypadat jinak. Přeci jen, Thiem i kvůli přerušení měl za sebou v sobotu čtyřhodinové zápolení a čekání.

A tak se zrodil nápad, že by Thiem se svým týmem požádal o přeložení finále na pondělí. Šance, že by se to povedlo, byly malé. Nejspíš s tím sami nepočítali, ale aspoň to zkusili.

Jenže pořadatelé, kteří byli v průběhu turnaje už tak dost kritizováni, nechtěli program dál protahovat a na nedělním finále trvali. A to i přesto, že v průběhu týdne turnajový ředitel Guy Forget připustil, že by se mužské finále mohlo hrát i v pondělí.

„Řekli, že není žádná šance,“ komentoval situace trenér Thiema Nicolas Massi. „Nevím, jestli je to dobře nebo špatně, ale výhodou grandslamů je, že hráči mívají i volno. Dominic ale hrál od čtvrtka každý den, a oproti Nadalovi nejsou ve stejné výchozí pozici,“ podotkl ještě před finále bývalý chilský tenista, který připomněl, že Nadal hrál čtvrtfinále ve středu, semifinále v pátek a měl i před finále svůj den volna.

Jestli by finále dopadlo jinak, kdyby nehrál Thiem v neděli už čtvrtý den po sobě, se nikdo nedozví. Nadalovi podlehl 1:3 na sety a podruhé za sebou prohrál pařížské finále.