Byl jsem na tom psychicky špatně, přiznal šampion Nadal. Federerův rekord neřeší

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Opět to byl jeho rok. Rafael Nadal na Roland Garros nedal šanci zbylým 127 tenistům v pavouku mužské dvouhry a turnaj po dvanácté ovládl. Ve finále ho v prvních dvou setech trápil Dominic Thiem, Španěl ale postupně převzal otěže zápasu a bez většího zaváhání dokráčel pro svůj osmnáctý grandslamový vavřín.

Rafael Nadal triumfoval na Roland Garros. Tato věta platí ve dvanácti z posledních patnácti ročníků. Třiatřicetiletý Španěl ve finále pařížského grandslamu přestřílel Dominica Thiema za tři hodiny 6:3, 5:7, 6:1 a 6:1.

Před finále se hodně diskutovalo o fyzické kondici Rakušana, který dohrával semifinále proti Novaku Djokovičovi ještě v sobotu. Ten měl být i kvůli únavě proti antukovému králi bez šance.

„Nemyslím, že byl Thiem unavený. Pohyboval se velmi dobře. Celkově to byl tenis dobré úrovně. První set byl brutální, ve druhém jsme byli oba silní na podání. Klíčem k úspěchu byl úvod třetího setu,“ hodnotil dvanáctinásobný vítěz antukového grandslamu. V podobném duchu se po zápase vyjádřil i Dominic Thiem.

Pro Nadala, jehož bilance na Roland Garros je nyní neuvěřitelných 93 vítězství a pouhé dvě porážky, je to celkově osmnáctý grandslamový titul. Na rekordmana Federera mu nyní chybí pouze dva. Tak malý rozdíl mezi nimi dosud nebyl.

„Nikdy jsem nepřemýšlel o tom, že bych naháněl Rogerův rekord. Možná je to motivace, ale ne posedlost. V životě nemůžete být frustrováni z toho, že soused má větší dům nebo televizi,“ usmíval se spokojený Nadal, jehož trápení z úvodu antukové sezóny je definitivně minulostí.

„Když máte za sebou více problémů, je to těžké. Po odstoupení z Indian Wells jsem na tom byl psychicky špatně. V Monte Carlu a na začátku turnaje v Barceloně jsem si tenis neužíval, moc jsem se bál o své zdraví, byl jsem negativní. Pak jsem ale našel cestu a postupně jsem se zlepšoval,“ vrátil se k náročnému období čerstvý šampion.

Zdravotních problémů zažil Nadal ve své kariéře opravdu hodně, dost možná nejvíc ze všech elitních tenistů. Mnozí tvrdili, že Španělova kariéra skončí předčasně, jelikož tak náročný herní styl jeho tělo nemůže vydržet.

„Lidé rádi předpovídají budoucnost. Když jsem něco takového uslyšel, odpověděl jsem ‚možná‘. Měl jsem spoustu problémů, ale vždy jsem našel cestu, jak pokračovat. Teď tady sedím, je mi třiatřicet a užívám si, že hraji dobrý tenis,“ spokojeně popisoval Nadal.

Na „domácí“ antukové půdě uspěl, nyní ho čeká travnatá výzva. Tenista z Mallorky nevyhrál Wimbledon už devět let. Loni byl nesmírně blízko své třetí trofeji, když v těsném semifinále podlehl pozdějšímu vítězi Novaku Djokovičovi.

„Miluji hrát na trávě. Neplánuji se zúčastnit žádného přípravného turnaje. Pro mé šance je klíčové zdraví, ne počet odehraných zápasů,“ informoval Nadal, který se za měsíc pokusí o velmi ceněný double Roland Garros–Wimbledon. Naposledy se tento úctyhodný výkon povedl právě jemu v roce 2010. Je čas na repete?