Slavný trenér Mouratoglou odhalil, kdy Federer skončí kariéru. Švýcar spekulace dementoval

- Jan Vojkůvka

Otázka, kdy Roger Federer ukončí svou bohatou kariéru, trápí mnoho jeho fanoušků. Je to přitom logické, švýcarské legendě je už 37 let, v srpnu už mu bude 38 a v tomto věku řada tenistů dávno s aktivním sportováním skončila. Slavný kouč Patrick Mouratoglou přišel se svou verzí, do níž zakomponoval i důvod, proč se Federer letos vrátil na antuku.

Federer si zahrál na pařížském grandslamu poprvé od roku 2015. Na antuce pak poprvé od roku 2016. Trenér Sereny Williamsové, Mouratoglou, se nedávno vyjádřil, že jeho návrat na červený povrch má přitom jeden hlavní důvod. Je součástí dlouhé Federerovy rozlučky s kariérou.

„Roger vynechával antukovou sezonu kvůli tomu, aby se nezranil a měl větší šanci na úspěch ve Wimbledonu, který se hraje tři týdny po French Open. Návrat ve 37 letech může vypadat podivně, ale Roger je racionální člověk. Mám pocit, že po olympijských hrách v roce 2020 plánuje odchod do důchodu,“ míní Mouratoglou. „A tak si chtěl zahrát ještě na pařížských kurtech. Myslím, že se chce s těmito (antukovými) turnaji rozloučit.“

Jeho myšlenky by mohly dávat smysl, ale pouze v případě, že by se nejednalo o Rogera Federera. Muže, který dlouhodobě tvrdí, že na ukončení kariéry myslet nesmí, jinak by to byl jeho konec.

A v tom smyslu se vlastně i sám vyjádřil na spekulace Mouratogloua, se kterými byl konfrontován.

V rozhovoru pro New York Times potvrdil, že zvažuje svůj návrat na antuku i v příští sezoně. Hodně bude záležet na tom, jak zvládne měsíce nadcházející, kdy bude jeho tělo reagovat na plnější kalendář.

Že by ale končil po příštích olympijských hrách? „Slyšel jsem o tom, že to prý plánuji, že po olympiádě skončím. Nikdy jsem nic takového neřekl,“ řekl důrazně. „Nevím, kde na to přišli. Vždycky naopak říkám, že čím víc budu na konec myslet, tím víc jsem vlastně skončil.“

„Lidé se mě ptají, co budu dělat v dalších letech, a já odpovídám, že si nejsem jistý. Cítím, že kdybych se zabýval tím, co budu po kariéře dělat, už bych byl jednou nohou v důchodu,“ dodal.