Turnaj jsem prožíval hodně. Z Maky je hvězda, líčil po finále kouč Hřebec

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Jiří Hřebec dostál svému slibu a dorazil do dějiště Roland Garros podpořit Markétu Vondroušovou v boji o titul. Někdejší 25. tenista žebříčku v hráčském boxu sledoval hladkou finálovou porážku své devatenáctileté svěřenkyně, přesto pro ni měl jen slova uznání.

„Na finále dorazí i pan Hřebec. Řekl mi, že přijede jedině na finále. Tak jsem mu hned napsala, ať přiletí,“ usmívala se po semifinálové výhře na Roland Garros Vondroušová.

A skutečně. Osmašedesátiletý bouřlivák, pomáhající hlavnímu trenérovi Janu Hernychovi, do Paříže dorazil. Ačkoliv byl svědkem jasného a pro „Maky“ neúspěšného finále, ani náhodou nezoufal.

„Neměla úplně svůj den. Hůř se vyrovnala s podmínkami. Bartyová hrála samozřejmě dobře, v prvních gemech skoro nechybovala. Dělal jsem si naděje, že není antukářka, ale je šikovná všude. Maky pak dostala šance, ale nevyužila je. Asi se na ní odrazilo celých čtrnáct dní, není to legrace,“ líčil pro české novináře Hřebec.

Vítěz tří ATP turnajů ve dvouhře to v Paříži dotáhl nejdál do třetího kola. Není se co divit, že finále devatenáctileté Vondroušové je pro něho věc blížící se zázraku.

„Nečekal jsem, že bude tak rychle v grandslamovém finále. Každý zápas od osmifinále se Sevastovovou jsem bral jako bonus. To už byla mezi nejlepšími šestnácti, to byl úspěch. Dost jí pomohl liftovaný křížný forhend, tím soupeřky dostávala,“ uznale pokyvoval hlavou Hřebec, který i z domova pozorně sledoval všechny zápasy.

„Prožíval jsem to samozřejmě hodně, u televize je to vždycky horší. Ještě horší je sledovat jen skóre,“ emotivně líčil pomocný kouč, jenž je nadšený z faktu, že tenistka ze Sokolova bude na nadcházejících turnajích mezi nasazenými.

„Že nebude hrát v prvních kolech se špičkovými soupeřkami, je strašná výhoda. Tady ji to ještě o pár míst minulo. Ale jak vidět, tolik to nevadilo,“ usmíval se někdejší osmifinalista Wimbledonu.

Celý tým Vondroušové včetně samotné tenistky vyhlíží blízkou budoucnost, v níž se budou muset vyrovnat s velkým tlakem a očekáváními. Hřebec situaci své devatenáctileté svěřenkyně přirovnává k Petře Kvitové po jejím wimbledonském triumfu v roce 2011.

„Teď přijde největší nápor, tlak na výsledky. U nás je to absolutní hvězda, budou ji všude nahánět a zvát. Právě s tímhle měla problém Kvitová. Maky musí dál trénovat, hrát a připravit se na to, že nebude každý týden jako tento. I když má vysoký level, takže si nemyslím, že bude prohrávat v úvodních kolech. Grandslamové finále si ještě zahraje,“ věří Hřebec.

„Snad nejlepší by ale bylo, kdyby se teď místo všeho sebrala a odjela na dovolenou,“ doplnil s nadsázkou charismatický kouč.