Roland Garros: Konec v slzách. Vondroušová po nervózním začátku rozjetou soupeřku nezastavila

- Redakce

Finálový souboj mezi Markétou Vondroušovou a Ashleigh Bartyovou vyzněl lépe pro australskou favoritku. Česká tenistka se nedokázala po nervózním začátku dlouho dostat ke své hře, a když už se zdálo, že se konečně rozehrála, prohrávala o set a brejk. Premiérové grandslamové finále skončilo pro českou tenistku porážkou 1:6, 3:6.

Utkání dvou debutujících grandslamových finalistek, které zdobí pestrá hra, mělo přinést vyrovnanou a dramatickou podívanou. Jak se ale nakonec ukázalo, Bartyová šla do zápasu perfektně připravená a svou soupeřku zahnala do úzkých. Z toho pramenila i spousta chyb, kterých se nakonec Markéta dopustila.

Zatímco Bartyová ve finále zahrála 26 nevynucených chyb, ale přidala k nim hned 27 vítězných míčků, Vondroušová zápas zakončila s 22 errory a pouze 10 winnery.

UTKÁNÍ JSME SLEDOVALI ON-LINE

Vondroušové se v prvním setu nepovedlo vůbec dostat ke své hře, kterou přiváděla předchozí soupeřky na turnaji k beznaději. Na podání si neuhrála ani jeden gem a prosadit se dokázala pouze na returnu. Výsledkem byla porážka 1:6 za pouhých 29 minut.

I do druhého setu vstoupila lépe Bartyová, která přes shodu prorazila Vondroušové servis a svůj brejk následně i potvrdila. Česká tenistka sice měla ve druhé hře brejkbol, ale využít se jí ho nepovedlo.

Oproti první sadě se Vondroušové začalo dařit držet podání a držela se od své soupeřky na dostřel. Tolik kýžený brejk však už nevybojovala, nedostala se ani k brejkbolu, a naopoak v koncovce přišla ještě jednou o podání.

Zatímco Bartyová po zápase nevěřícně, a zároveň s obrovskou úlevou poklekla u sítě a vstřebávala radostné okamžiky, česká tenistka ukrývala pod kšiltem slzy, které se jinak usměvavé Vondroušové nezastavitelně řinuly z očí. Smutný konec jinak parádního turnaje, na kterém Vondroušová zanechala nejen výborný dojem, ale především ukázala, že v teprve devatenácti letech patří ke světové špičce.

"Dala jsi mi lekci. Gratuluji. Jsi skvělá hráčka, hodný člověk. Zasloužíš si to,“ řekla při závěrečném ceremoniálu Vondroušová ke své přemožitelce. „I přes porážku jsem si to užila. Jsem ráda za vše, co se tady stalo. Děkuji mému týmu, mamce. Je skvělé, co jsme dokázali."

Bartyová se po triumfu na Roland Garros posune ve světovém žebříčku na druhé místo světa. Výrazný posun čeká i Vondroušovou, která poskočí na 16. místo světa.

Další Nole slam nebude! Djokoviče pokořil Thiem
Pořádně drama viděli diváci na kurtu Philippa Chatriera v semifinále mužské dvouhry mezi Novakem Djokovičem a Dominicem Thiemem. Srbská světová jednička, která vyhrála tři grandslamy v řadě a držela vítěznou šňůru v počtu 26 utkání na grandslamových turnajích, podlehla obhájci loňského finále po setech 2:6, 6:3, 5:7, 7:5, 5:7.

Utkání, které bylo v pátek přerušeno a odloženo za stavu 6:2, 3:6, 3:1 ve prospěch Thiema, narušil déšť i v sobotu. Oba hráči putovali do útrob stadionu v šesté hře páté sady při vedení Thiema 4:1. Závěr zápasu se pak nesl v duchu ztracených podání. Po návratu na kurt se Djokovič pokusil o zvrat, ale i když získal ztracené podání zpátky, v osmé hře znovu o podání přišel. Nebylo by to však pravé drama, kdyby na podání následně neselhal i Rakušan, který měl už dokonce dva mečboly.

Souboj nakonec rozhodla dvanáctá hra, v níž Djokovič pustil Thiema přes shodu k dalšímu mečbolu, který se už Rakušanovi podařilo využít. Skončily tím naděje na druhý Nole slam srbského tenisty.

Dominic Thiem se po výhře nad Djokovičem střetne v repríze loňského finále s Rafaelem Nadalem.

Kurt Philippa Chatriera (12:00)
Novak Djokovič (SRB) – Dominic Thiem (AUT) 2:6, 6:3, 5:7, 7:5, 5:7
(ne dřív než v 15:00)
Ashleigh Bartyová (AUS) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ 6:1, 6:3
Chardy, Martin (FRA) – Krawietz, Mies (GER) 2:6, 6:7(3)