Ach to plánování. Co si myslí Vondroušová a spol. o kontroverzním rozhodnutí pořadatelů?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: I na letošním Roland Garros mají pořadatelé plné ruce práce s řešením problémů, které mnohdy sami způsobili. Vyhnáním z tiskové místnosti na úkor Sereny Williamsové naštvali Dominica Thiema, během třetího kola rozzlobili fanoušky přesunutím atraktivního duelu Wawrinky a Dimitrova na menší kurt. Třináctý hrací den se pod palbu kritiky dostal plán semifinálových zápasů.

Je to jednoduché. Obě mužská semifinále se odehrála na centrálním dvorci Philippa Chatriera s kapacitou více než 15 tisíc míst. Ženský boj o finále mezi Ashleigh Bartyovou a Amandou Anisimovovou pořadatelé umístili na kurt Suzanne Lenglenové (kapacita 10 tisíc). Markéta Vondroušová a Johanna Kontaová se představily na novém dvorci Simonne Mathieuové s místem pro 5 tisíc sedících.

Rozdíl je viditelný na první pohled. Bezprostředně po oznámení plánu jej zkritizoval šéf WTA Steve Simon. Jeho vyjádření podpořila i ostatní jména, nejhlasitěji Johanna Kontaová.

„Upřímně si myslím, že to, jak to vypadalo, hovoří za vše. Když jsem se podívala kolem sebe, nepoznala jsem, že hraji semifinále grandslamu,“ komentovala poloprázdné hlediště britská tenistka.

Její přemožitelka Vondroušová s nadsázkou zmínila, že si připadala, jako by hrála na „béčkovém“ turnaji. Možná si to ani neuvědomila, ale uhodila hřebík na hlavičku. Sama se k plánu zápasů vyjádřila ve vážnějším tónu.

„Snažím se o tom nepřemýšlet, ale je divné hrát semifinále na takovém kurtu. Zítra budu hrát finále a teprve prvně se dostanu na centrální kurt,“ uvedla česká tenistka s dodatkem, že rozumí složité situaci způsobené deštěm a jinými faktory.

Zatímco aktérky zápasu na „provinčním“ dvorci Simonne Mathieuové vyjádřily nespokojenost, druhá finalistka Ashleigh Bartyová ostře sledované téma neřešila.

„Hrát grandslamové semifinále pro mě byla příležitost. Absolvovala bych ho kdekoliv. Dvorec Philippa Chatriera je samozřejmě krásný, ale já hraji tam, kde mi pořadatelé řeknou. Nebudu si stěžovat,“ sdělila třiadvacetiletá Australanka.

S o poznání propracovanější odpovědí přispěchal po své semifinálové porážce Roger Federer.

„Rozumím nespokojenosti WTA, také jsem byl překvapen. Zároveň jsem se ale snažil pochopit, jak k tomu došlo,“ začal svou úvahu vítěz turnaje z roku 2009.

„Problém je, že tady není střecha. Také si myslím, že se první týden neodehraje dost zápasů. Přitom se začíná hrát už v neděli,“ zamyslel se sedmatřicetiletý Švýcar.

Je to tak. Zatímco Roland Garros má 15 hracích dnů, Wimbledon se svým pondělním začátkem a volnou nedělí disponuje pouze 13 soutěžními dny. Přesto se precizním Britům, na rozdíl od laborujících Francouzů, daří vyhýbat problémům.