Markéta je trochu jako Rosický, trochu jako pankáč, říká její manažer Koukal

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Je jedním ze základních pilířů týmu Markéty Vondroušové. Manažer a někdejší elitní squashista Jan Koukal dohlíží na svůj tenisový klenot přímo v Paříži. Během deštivého středečního dne si pětatřicetiletý Koukal našel čas na otázky přítomných českých novinářů.

Životní triumf Markéty Vondroušové nad Petrou Martičovou už sledoval manažer Jan Koukal z boxu české tenistky. Pak s čepicí s rovným kšiltem spokojeně sledoval tiskovou konferenci „své“ Markéty, která americkým novinářům říkala, že by na sobě takový rovný kšilt v žádném případě mít nemohla.

„V mnoha ohledech je unikátní. Přináší s sebou svěží vítr, který tenis potřebuje i globálně. Na kurtu je schopná vypustit duši, je válečnice. Není o ní potřeba nic vytvářet, je to skromná, vtipná, veselá, mladá holka,“ říká o Vondroušové její manažer Koukal.

Jak jste se vlastně dali s Markétou dohromady?
Přes Lukáše Dlouhého, který ji dobře zná. Dali jsme si zkušební období, aby věděla, jakým způsobem pracuji. Po nějaké době sama přišla, že se jí to zamlouvá. A bylo to.

Atmosféra v týmu se zdá být výborná…
Je to přesně, jak říkáte. Díky tomu hraje letos v pohodě. Důležité bylo, že se domluvili s Herňou (trenérem Janem Hernychem; pozn. red.), který do týmu zapadl skvěle. Markéta není na větvi z toho, když někdo přijde. Vztahy si buduje možná delší dobu než jiní. Ale v lidi v týmu má velkou důvěru.

Důležité bezesporu je, aby Markéta zůstala zdravá. Jak toho dosáhnout?
Markéta absolvovala různá vyšetření, byla na magnetické rezonanci zad, kyčlí, kolen, zkrátka na všem. Díky tomu jsme vyloučili potenciální problémy, což jí pomohlo i psychicky.

Její kondiční trenér Michal Vágner říká, že je stejně šikovná jako Tomáš Rosický, ale zatím i stejně křehká. Tým se musí postarat o to, aby nedopadla tak, že bude mít několik geniálních momentů, ale hromadu zranění.

Když v sedmnácti vyskočila na WTA okruh, tenis ji fyzicky předběhl. Nebyla připravena. Dřívější ukončení loňské sezóny byl dobrý krok, měli jsme čas zapracovat na její fyzické kondici. Myslím, že její posun je do očí bijící, vždyť dokázala porazit Halepovou na antuce ve třech setech.

Oproti jiným tenistkám hraje Markéta podstatně méně turnajů…
Naším cílem je, aby zvládla celou sezónu bez zdravotních komplikací. To se letos daří. Když odehrála dobrý turnaj, klidně si dala dva týdny pauzu a pak odehrála skvěle i další turnaj.

Loni ji v období kolem US Open limitovala bolest, štvalo ji to. Když tenis může hrát naplno, hrozně ji baví. Těší se na každý zápas, baví ji i tréninky.

Co se vám na Markétě líbí?
Ne-specializace od malička. Dělala všechno možné, což u mladých není běžné, většinou dělají jen jeden sport a v patnácti jsou mentálně vyprahlí. Když začala jezdit na Štvanici, jen si párkrát týdně chodila zahrát. Všichni se divili, že málo trénuje. Teď ji tenis na rozdíl od těch, s kterými vyrůstala, strašně baví.

Její styl je unikátní. Vždyť většina holek do toho jenom řeže odzadu. Markéta s sebou přináší svěží vítr, který tenis potřebuje i globálně. Na kurtu je schopná vypustit duši, je válečnice, běhá tam do zemdlení. A když spadne, vždycky vstane a pokračuje. Teď má odřené prsty, otekly jí, je ale schopná jít za hranici bolesti.

Líbí se mi její tenis i osobnost. Na nic si nehraje, je taková cool. Lidi to hrozně dobře vnímají. Přestože je někdy tvrdohlavá a trošku pankáč, já ve všech jejích vlastnostech spatřuji výhodu.

Podle Jana Hernycha má drsný smysl pro humor…
To je taky důležitá úroveň toho, jak fungujeme. Humor je v týmu všudypřítomný, všichni jsme na stejné vlně. Ona dokáže rány rozdávat, ale taky přijmout.

Samozřejmě někdy musíme řešit důležité věci, ale většina naší komunikace je takové špičkování. Často řeší „Herňu“ a jeho styl oblékání. Nenechá na něm nit suchou.

Markéta pochází z generace sociálních sítí, internetu…
Bez telefonu pořád nedá ani ránu, ale v její generaci by spíš bylo divné, kdyby to bylo naopak. Na druhou stranu překvapuje. Třeba tím, jak moc čte. Neznám moc mladých, kteří by odložili telefon a vzali si knížku. To mi přijde super. Zajímá se taky o druhou světovou válku.

Pětadevadesát procent věcí, které se o ní dozvím, jsou příjemná překvapení. Stále je pevně spojena s rodným Sokolovem, má tam rodinu, kamarády, hraje čtyřhru se svým někdejším trenérem, zajde na hokej.

Nedávno se objevily problémy na sociálních sítích (nadávky, výhružky od sázkařů). Potřebuje Markéta nějak ochránit?
Proto tady jsem. Je to spíš o tom vytvořit štít. Nemyslím ale, že bych měl věci jen odrážet, ale spíš je zkoordinovat tak, aby se ona mohla soustředit na zápas. Mou prací je i říkat nepříjemné věci, odmítat.

Jak byste chtěl, aby ji viděli lidé v České republice?
O Markétě není potřeba nic vytvářet. Je to skromná, vtipná, veselá, mladá holka. Stačí postupně vypouštět její příběh, lidi bude zajímat a patrně ji budou mít ještě radši.

Prošla si všemi olympiádami dětí a mládeže, jela i na celosvětovou, odmala reprezentovala ve všech možných kategoriích. Ani na minutu neuvažovala, že by nepřijela na Fed Cup do Prostějova, přestože Kanada hrála ve slabé sestavě. Reprezentace je pro ni srdeční záležitost.

Snažíte se budovat značku „Maky“?
Ze začátku jsem pro ni řešil základní věci, třeba jezdila na víkendy do Sokolova malým, nepříliš bezpečným autem. Mám svůj plán, teď přichází vhodná doba. Některé varianty jsou předjednané, ale posledních čtrnáct dní hodně věcí mění. Její cena rozhodně stoupá.

Může Markétě pomoci, že se svými letošními výdělky finančně zabezpečila?
Loňský rok pro ni byl těžký, řešila věci ohledně svých osobnostních práv, pak byla zraněná. Panovala lehká nervozita, jestli bude schopná sezónu finančně utáhnout. US Open jí ale dodalo potřebný klid (Vondroušová díky účasti v osmifinále inkasovala 266 tisíc dolarů; pozn. red.). A teď už je to skvělá jízda.