Snažím se využívat svůj servis a být agresivnější, vychvaluje si změnu Veselý

- Jan Vojkůvka

Vítězit nad hráči z elitní světové desítky. To je jeden ze základů úspěchu na turnajích, pokud chce tenista postupovat do závěrečných fází, získávat tituly nebo se posouvat žebříčkem nahoru. Ne vždy se to podaří a své o tom ví i Jiří Veselý, jemuž se to dlouhodobě nedařilo. Až do této sezony.

Veselý patří na okruhu k těm silnějším typům, kteří jsou schopni vypálit dělový servis a zbraní pro hru mají spoustu. Je jen otázkou času, kdy toho začnou využívat a zdá se, že letos se pospojit své dovednosti povedlo i českému tenistovi, který se dlouho trápil, ale s příchodem antukové sezony prožil restart ročníku.

Celkově se Veselému proti hráčům z elitní desítky nedařilo, neustále s nimi prohrával, měl bilanci 0-8, ale něco se změnilo a i české dvojce se začalo mnohem více dařit. Napřed porazil v Monte Carlu Novaka Djokoviče, což byl skutečný šok nejen pro světovou jedničku, ale i pro celou tenisovou veřejnost. Slavný Wimbledon pak rodák z Příbrami okořenil vítězstvím nad Dominicem Thiemem.

Jak podotýkají na oficiálním webu ATP, Veselý dlouhodobě doplácel na změny strategií, kdy agresivní tenis střídal s příliš defenzivním stylem. To však dokázal v této sezoně eliminovat, začal si mnohem více pomáhat servisem, tvořil hru s cílem zakončovat výměny na silném forhendu a to mu přineslo i několik důležitých výsledků, díky nimž zastavil svůj propad žebříčkem. Ve Wimbledonu došel do osmifinále, v Monte Carlu na Masters rovněž, zahrál si i semifinále v Marrákéši a Istanbulu a jen skreč kvůli zdravotním problémům ho zastavila v cestě za postupem do čtvrtfinále na posledním turnaji ve Winston-Salemu.

Třiadvacetiletý český tenista sám přiznává, že mnohdy neví, jaký herní styl a jakou strategii na nejlepší hráče světa použít. Doufá však, že mu komplexní změny ve hře pomohou tuto sezonu dokončit s pocitem, že byla úspěšná a přiblíží se svému žebříčkovému maximu, kterým je 35. místo na ATP.

Myslím, že se mi tento rok podařilo najít trochu větší rytmus,“ svěřil se ve Winston-Salemu pro oficiální stránku ATP. „Našel jsem způsob, jak trochu více hrát svou hru, kterou chci hrát a to je opravdu velká změna,“ těší Veselého.

Nakročeno k životním výsledkům měl už v minulé sezoně, kdy vyhrál turnaj v Aucklandu. Ale s tím, jak postupovala sezona a neúspěchy, které zaznamenal v první třetině letošního roku, se začal žebříčkem opět propadat směrem k pozicím, které si vybojoval už v roce 2014.

Jedním z důvodů byly i náročné losy a nezvládnutí zápasů s favorizovanými hráči. Až do, již zmíněného, Monte Carla. „Vždy jsem byl blízko k těmto top hráčům, ale nikdy jsem nevyhrál,“ mrzelo Veselého.

Po šokujícím vítězství nad Djokovičem ale už také patřil k hráčům, kteří umí porazit tenistu z první desítky. A to dokonce toho nejlepšího, jehož porážek během sezon bývá jako šafránu.

Spokojený je především se svým podáním, které označuje za svou velkou výhodu. „Servis je bezpochyb mou největší zbraní. Snažím se být více agresivní, hrát víc na forhend. A myslím, že v tom jsem udělal dobrý progres,“ těší českého tenistu. Veselého servis ostatně byl velkou zbraní i proti bomberovi Kevinu Andersonovi ve druhém kole turnaje ve Winston-Salemu, kterého porazil 7:6, 6:4 a vybojoval si postup do osmifinále, kde ale nakonec skrečoval duel s Kuzněcovem. „Servíroval jsem dobře a to, myslím, dnes rozhodlo,“ řekl po zmíněném utkání a jen tím potvrdil, že na podání úspěšně zapracoval.

Veselý pro stránku ATP zároveň poznamenal, že svou hru se snaží připodobnit svému dětskému idolu Tomáši Berdychovi, který je dlouhodobou českou jedničkou a navíc hraje za stejný klub - Prostějov. Veselý si pamatuje, jak ve 12 letech sledoval hrajícího Berdycha, když pronikl do první světové stovky.

Vždy jsem k němu vzhlížel a snažil se sledovat jeho tréninky a věci, co dělá,“ přiznal Veselý, jehož cílem je se Berdychovi ve světovém žebříčku co nejdříve přiblížit. „Jsme přátelé. Ale, samozřejmě, myslím, že se právě teď také stáváme rivaly,“ smál se Veselý na konec rozhovoru.

A již brzy si možná bude moci Jiří Veselý vyzkoušet své silné zbraně opět v akci s hráčem z elitní desítky. Na US Open by se totiž mohl utkat opět s Novakem Djokovičem a to už ve druhém kole.