Správná holka s drsným smyslem pro humor. Jak vidí Vondroušovou její trenér Hernych?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: „Co sluníčko, nespálil jste se?“ ptám se Jana Hernycha, když spolu míříme do útrob tiskového centra. Trenéra Markéty Vondroušové totiž během posledního zápasu zachytily kamery, zrovna když se v hledišti mazal opalovacím krémem. „Ne ne, to video mi ale kluci posílali,“ dodává uvolněně k příspěvku, který se objevil na Twitteru Roland Garros. Hernych se nakonec při zápase ani moc nezapotil – Vondroušová povolila světové dvanáctce Sevastovové jen dva gemy. Její kouč se pak exkluzivně pro Tenisový svět rozpovídal o své svěřenkyni, která děsí čím dál více soupeřek.

Byl to velký den v kariéře Markéty Vondroušové. Devatenáctiletá česká tenistka v osmifinále Roland Garros deklasovala světovou dvanáctku Anastasiji Sevastovovou 6:2 a 6:0. To znamená, že si poprvé v kariéře zahraje čtvrtfinále grandslamu.

O skvěle zvládnutém utkání své svěřenkyně i mnohých dalších tématech se v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět rozpovídal trenér Jan Hernych.

Co říkáte na takový zápas a postup do čtvrtfinále?
Maky hrála neskutečně, takticky výborně. Sevastovová neměla co hrát. Bylo to překvapení. Maky jsem sice věřil, ale 6:2 a 6:0 je velký nářez.

Připravovali jste speciální taktiku?
Jen jsem jí jako vždy řekl, ať si ten zápas užije a hraje míček od míčku. Na taktiku si spíš přijde sama. Zjistila, že ji přehrává přes bekhend. Do forhendu jí to skoro nedala.

Můžete trochu popsat vaši spolupráci?
Dohodli jsme se už po loňském Wimbledonu, ale intenzivněji jsme začali pracovat až po US Open. Rozhodlo o ní více faktorů. Za prvé samozřejmě to, že vás taková hráčka osloví. Taky už tehdy spolupracovala s Jiřím Hřebcem a Michalem Vágnerem, s nimiž se velmi dobře znám. Maky jsem minimálně půl roku poznával.

Tým podle Markéty šlape jako hodinky…
Teď to opravdu funguje dokonale. Spolupráce je nenucená, všichni se velice dobře známe, jsme kamarádi. Můžeme se na sebe spolehnout. Je to radost.

Jak na vás Markéta působí?
Je to správná holka s drsným smyslem pro humor. (smích) Často si ze mě dělá legraci, někdy jí to vracím.

V čem se aktuální Markéta liší od té loňské?
Těžko se to srovnává, protože byla loni pořád zraněná. Ani se toho moc nedělo, netrénovala. Když se začíná stále znova, vezme to hodně z psychiky. Teď musím zaklepat, že se podařilo domluvit s Martinem Janouškem. Společně s Michalem Vágnerem dělají velice dobrou práci. Maky na sobě celkově hodně maká.

Bude hrát šesté čtvrtfinále v řadě. Čím si vysvětlujete tak konstantní výkony?
Má nějaký svůj level, který má momentálně hodně vysoko. Pod něj letos více méně nešla. Je to úžasné.

Ve čtvrtfinále čeká Petra Martičová, s níž Markéta prohrála všechny čtyři duely. Co by na ni mohlo platit?
Maky ji zná sama velice dobře. Spíš jde o to, co předvede na kurtě, jaký bude mít den. V Istanbulu začala Maky výborně, potom jí trochu došly síly a Petra ji v dlouhých výměnách přehrála (finále skončilo 6:1, 4:6 a 1:6; pozn. red.).

Mohly by na Chorvatku platit kraťasy?
Záleží na situaci. Martičová není tenistka, proti které by bylo dobré hrát každý druhý míč kraťas. Nicméně dobrý kraťas platí na každého. Pro Maky je to obrovská zbraň. Jsem rád, že si na ně tak věří a že je hraje.