Nadal mění kalendář - místo Dauhá zahájí příští sezonu v Brisbane

- Jan Vojkůvka

Velká změna čeká na začátku nové sezony španělského fenoména Rafaela Nadala, který poprvé od roku 2009 bude zahajovat sezonu jinde než v katarském Dauhá.

Je pravdou, že v roce 2013 se Nadal k prvnímu turnaji sezony vydal do Chile a Vina del Mar, avšak to byl až únorový podnik, když mezitím Španěl vynechal i Australian Open. A tak, oficiálně, po sedmi ročnících, kdy vstupoval do sezony v Kataru, mění oblíbenou destinaci.

Ohlášení této změny přišlo v době, kdy Nadal potvrdil účast na očekávaném Rod Laver Cupu, který se v září 2017 bude konat v pražské O2 Aréně. Nadal jako novou turnajovou destinaci zvolil australské Brisbane, kde bude startovat vůbec poprvé.

V Brisbane se bude hrát v termínu 2. - 7. ledna a kromě Nadala se návštěvníci a fanoušci špičkového tenisu mohou těšit i na Milose Raonice a Marina Čiliče. Naopak oželit budou muset účast Rogera Federera, který již dříve ohlásil svůj záměr po patnácti letech hrát Hopman Cup, kterým zahájí svou sezonu 2017.

Co vedlo Nadala, který pravděpodobně nebude hrát také exhibici v Abu Dhabí na konci prosince 2016 kvůli výraznému rozdílu v časových pásmech oproti Austrálii, vyměnit Dauhá za Brisbane?

Jedná se o dlouhodobou a spletitou cestu, kterou Nadal a ředitel turnaje Cameron Pearson absolvovali. Pearseon chtěl Nadala do Brisbane přivést už v roce 2014 a od té doby vyjednával o této možnosti, v čemž ho nepřímo podpořil i Toni Nadal, strýc a trenér Rafaela, který upozornil na možná pozitiva, které by jeho svěřenec z hraní v Brisbane měl. Jednalo se pak zejména o možnost lepší přípravy a aklimatizace před Australian Open.

S tím ostatně souhlasí i sám třicetiletý tenista, který věří, že jeho brzký přílet do Austrálie mu pomůže lépe se připravit před úvodním grandslamem sezony. „Bude to poprvé v mé kariéře, že budu začínat první týden sezony v Austrálii a jsem z toho nadšený,“ řekl Nadal deníku Brisbane International.

„Myslím, že je to něco, co jsem měl během kariéry udělat a zároveň myslím, že když budu v Austrálii tak brzy, tak mi to pomůže ke skvělé přípravě,“ podotkl. „Každý, kdo byl v Brisbane, mi říkal velmi hezké věci o turnaji i místu, takže to chci zkusit.“

Nadala tak v cestě jeho další sezonou čekají přinejměnším dvě nové události - turnaj v Brisbane a Rod Laver Cup v Praze. Ještě, než k tomu bude moci dojít, však musí dohrát sezonu aktuální, během níž ho mimo US Open v následujícím týdnu čeká i baráž v Davis Cupu, v níž se rozhodl pomoci Španělsku proti Indii.