Au revoir! Užila jsem si to, je pravý čas skončit, loučila se v Paříži Šafářová

- Jan Havlovic, Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Au revoir! Lucie Šafářová napsala za svou tenisovou kariérou definitivní tečku. Dvaatřicetiletá brněnská tenistka absolvovala vůbec poslední tiskovou konferenci své aktivní tenisové kariéry v areálu Rolanda Garrose v Paříži, tedy v místě, kde získala dvě z pěti grandslamových trofejí. „Je speciální končit právě v tady,“ říkala po tenisové derniéře Šafářová.

Definitivní sbohem. Lucie Šafářová odehrála ve středu na antukovém Roland Garros poslední zápas kariéry. Původně to mělo být po boku Američanky Mattekové-Sandsové, ale nakonec stála Češka na kurtu po boku kamarádky Dominiky Cibulkové. „Chtěly jsme si to užít, což se povedlo. Je hezké se řádně rozloučit,“ říkala Šafářová na tiskové konferenci před přítomnými novináři.

Narychlo povolaná Dominika Cibulková nahradila Američanku Bethanie Mattekovou-Sandsovou, se kterou Lucie Šafářová získala všech svých pět grandslamových trofejí ve čtyřhře. Právě tato Američanka měla na kariéru bývalé české fedcupové reprezentantky velký vliv.

„Bethanie je speciální. Je vtipná, je zvláštní. Já jsem byla ta klidnější, ona ta bláznivější. Naše spolupráce začala trochu šťastně. Ona se vracela po zranění a já jsem neměla parťačku. Bylo pro mě smutné, když v Paříži nemohla nastoupit,“ připomněla Šafářová problémy s kolenem, které Mattekovou-Sandsovou stále trápí.

Na Paříž má Šafářová výborné vzpomínky, ať už díky zisku dvou grandslamových titulů nebo finálové účast v singlu v roce 2015. Česká tenistka přijela letos do francouzské metropole i se svou neteří. „Byla vůbec poprvé na grandslamu. Zjistila jsem, že tady v Paříži mají skvělé elektrické koloběžky. Prosvištěli jsme na nich celé město,“ pochlubila se.

Dvaatřicetileté Šafářové končí jedna velká životní etapa. „Mám za sebou skvělé výsledky. Zažila jsem různé kultury. Tenisový život je skvělý, ale já teď preferuji klid. Nebude mi chybět cestování. A samozřejmě ani tvrdá dřina, když se člověku nechce. Tento sport i po letech miluji, jsem ráda na kurtu. Soutěžení mi bude chybět,“ přiznala Šafářová.

Na konci její tenisové kariéry se podepsalo i zdraví. „Přemýšlela jsem dlouho. Brala jsem v potaz své zdravotní problémy, obrovskou konkurenci. Už jsem na okruhu nebyla tak šťastná jako dřív. Rozhodla jsem se, že je pravý čas skončit,“ říká smířeně. „Zjistíte, že zdraví je v životě to nejdůležitější,“ dodává.

„Nechtěla jsem mít z tenisu špatné vzpomínky. Hlavní loučení pro mě bylo v Praze, bylo to krásné,“ řekla závěrem Lucie Šafářová, která si po konci aktivní kariéry pohrává s myšlenkou otevření vlastní kavárny.