Kližan po otočce z 0:2 na sety: Je to nejkrásnější zážitek. Frantíci mě povzbuzovali po každém míčku

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Po těsné porážce Anny Karolíny Schmiedlové s Naomi Ósakaovou si slovenský tenis spravil chuť velkým vítězstvím Martina Kližana. Devětadvacetiletý tenista v 1. kole Roland Garros proti Michailu Kukuškinovi otočil z 0:2 na sety a po téměř čtyř hodinách boje vyhrál 3:6, 5:7, 6:4, 6:2 a 6:3.

Dlouho to vypadalo na hladkou výhru Michaila Kukuškina a jeho postup do 2. kola Roland Garros. Kazašský hráč získal proti Martinu Kližanovi první i druhý set a v tom třetím měl k dispozici celkem pět brejkbolů. Devětadvacetiletý Kližan přesto dokázal zvítězit 3:6, 5:7, 6:4, 6:2 a 6:3.

„Otočit z 0:2 na sety je nejkrásnější zážitek z kurtu. Fantastické!“ neskrýval nadšení Kližan, kterému se v sezóně 2019 zatím nedařilo. „Bylo to hodně těžké, jsem šťastný. Je to neskutečný pocit. Přesně takový zápas jsem potřeboval. Toto Roland Garros je extrémně rychlé, kurty i míčky. Kukuškin není antukář, sedělo mu to,“ doplnil.

Co stálo za velkolepým zvratem? „Bojuju až do konce. Někdy to vypadá, že se vzdávám, myslí si to i soupeř. Potom poleví a přijde moje šance, kterou využiju. Tak to bylo i dnes. Taky jsem změnil taktiku. Zjistil jsem, že mu dělají problémy nižší míčky do bekhendu,“ přiblížil klíčové momenty spokojený vítěz.

Důležitou roli hráli i věrní fanoušci. „Mám tu své francouzské kámoše, už dlouhé roky mi chodí fandit sem i na jiné turnaje. Po každém míčku křičeli a povzbuzovali mě. Už se těším, až udělají ‚bordel‘ na zápase s (Lucasem) Pouillem,“ vyhlíží nadcházející 2. kolo Kližan.