Velké kurty mi přijdou dost pomalé. Organizátoři toho za rok stihli hodně, líčí po startu Plíšková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Světová dvojka Karolína Plíšková vstoupila do Roland Garros suverénně. Na pomalé pařížské antuce nedala šanci Madison Brengleové, kterou porazila za rovnou hodinu 6:2 a 6:3. „Odehrála jsem solidní utkání. Kurt mi přijde hodně pomalý,“ zhodnotila Plíšková.

Jak se cítíte po působivém vítězství na úvod turnaje?
Cítím se skvěle. První kola jsou nevyzpytatelná, nesou s sebou nervozitu. Dobře jsem trénovala. Bylo to ode mě solidní. Měla jsem hodně šancí, ona jen vracela. Párkrát jsem si prohrála servis, ten mohl být lepší. Taky nebyl ideální začátek.

Patříte mezi největší favoritky turnaje. Cítíte tlak?
Není důvod cítit se obzvlášť nervózně. Dosud mám dobrou sezónu. Proto není překvapivé, že se ode mě čekají kvalitní výsledky.

Jak jste na tom zdravotně? Před odjezdem jste říkala, že to ještě není stoprocentní…
Je to pořád stejné, ale není to špatné. Hrát můžu, na kurtu mě to neomezuje. Ruce pořád cítím, ale to může trvat dlouho. Prý to odejde samo.

Líbí se vám zrekonstruovaný areál, třeba tunely?
Určitě. Tunely jsou super. Po letech tady udělali pořádnou změnu. Centrální kurt téměř celý zbourali a postavili nový. Takže toho stihli za ten rok hodně.

Pařížský grandslam má i své kritiky. Můžou mu tyto změny pomoci je umlčet?
Myslím, že kdo tady vyhrává, tak to má rád. Stejně to mám s turnaji i já. Neslyšela jsem jediného vítěze Roland Garros, který by to tady neměl rád. Já mám radši Australian Open, je tam víc místa, mají tam víc možností.

Pozorovala jste nějakou změnu na opraveném kurtu Phillipa Chatriera?
Spíš ne. Přijde mi, že je to trochu větší. Taky je tam podle mě víc antuky než na ostatních kurtech. Dá se to samozřejmě zabít, ale je to těžší. Výměny jsou delší. I kurt Suzanne Lenglenové mi přijde pomalejší.

V čem jsou tady jiné podmínky než v Římě?
V Itálii bylo lepší počasí, hrálo se tam taky s rychlejšími míči, Dunlopy. Jsem tady čtyři dny a všechno mi přijde pomalé. Ani míče tolik nelétají.

Co říkáte losu? Jsou tam pro vás hned na úvod nebezpečné hráčky…
Kuzněcovová už prohrála, ta by byla samozřejmě obtížnou soupeřkou. Na jednu stranu dobře, že prohrála. Na druhou tam je jiná hráčka, která ji porazila. Plus mínus vím, kdo je v mé části pavouka, ale beru to kolo od kola. Jsme na antuce, takže jsem nohama na zemi. Neočekávám hned semifinále.

Jaká je vaše nadcházející soupeřka Kristína Kučová?
Už jsem s ní hrála, ale je to hodně let (Tchien-ťin 2015, Plíšková vyhrála 3:6, 6:3 a 7:5; pozn. red.). Nevím, jak se jí v poslední době dařilo. Pamatuju si, že je bojovná a hraje rychle. Bude to ale hodně o mně. Když si to pohlídám, mohlo by to být v klidu.

Líbí se vám v domečku, kde v Paříži bydlíte?
Je to super. Pěšky to trvá jenom pět minut, mně autem o něco dýl. Domek je sice starší, ale máme tam spoustu místa. Každý máme svůj pokoj. Je tam i zahrada, takže dnes dopoledne jsem cvičila venku. Máme blízko do obchodů, kolem jsou i restaurace.

Conchita Martínezová chce, abyste častěji využívala kraťasy. Daří se to?
Dnes jsem zahrála tuším dva, což je asi moje maximum. Spíš si na to nevzpomenu, bod si chci uhrát tak, že do toho půjdu. Kraťasy bych si vyčítala. Trochu je bojkotuju. Je to určitě dobrá možnost změny. Na antuce kraťasy vyhrávají, protože všichni stojí daleko od sítě.

Podílíte se nějak na tom, co budete mít na sobě na Roland Garros?
Můžu si vybrat rok dopředu. Pošlou mi nějaké kolekce. Značka Fila dělá několika z nás speciální kolekci. Vždy mám dva outfity, takže si to nějak střídám. V legínách jako Brengleová bych nenastoupila.