Královna kraťasů Vondroušová: Tlak na velký výsledek si nepřipouštím. Výhru dostal děda k narozeninám

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Jako první ze zástupců českého tenisu se v hlavní soutěži Roland Garros představila Markéta Vondroušová. Devatenáctiletá tenistka přehrála Ja-fan Wang za hodinu a 23 minut 6:4 a 6:3. Vyrovnala tak své kariérní maximum na pařížském grandslamu, jímž je předloňské druhé kolo. „Na první kolo to byl těžký zápas, protože je zvyklá hrát velké turnaje. Jsem ráda, že jsem to zvládla ve dvou setech,“ uvedla po utkání Vondroušová.

Markéto, gratulujeme k výhře. Jak hodnotíte utkání?
Hrála jsem s ní v Miami, prohrávala jsem s ní ve třetím. Na antuce je trochu horší, ale dnes hrála dobře. Byl to těžký zápas, hlavně na první kolo. Jsem ráda, že jsem to zvládla ve dvou setech.

Favoritkou jste byla vy, ale první kola jsou zrádná. Pociťovala jste nervozitu?
Ano, ona už byla docela vysoko na žebříčku, navíc to není žádná nová hráčka. Je zvyklá hrát velké turnaje. Já jsem se na svou pozici snažila nemyslet a hrát svou hru.

V utkání jste často a úspěšně používala kraťasy. Jaká je to zbraň na antuce?
Na antuce je těžší míč ukončit, proto mi kraťasy pomáhají. Většina holek tento úder ani nehraje, a tak neví, jak zareagovat. Sice to ode mě čekají, ale pořád se mi daří. Věřím si na ně. Vidět pak bezmocnou soupeřku na druhé straně sítě mě zahřeje u srdce. (smích)

Koho máte v Paříži s sebou?
Je tady Jan Hernych (trenér; pozn. red.), včera přijeli ještě děda se strejdou. Děda měl narozeniny, teď je poprvé na grandslamu a po dlouhé době na turnaji. Takže z toho byl nadšený.

Čeká se už od vás víc? Kvalitních výsledků máte na svém kontě dost…
Teď jsem hrála dobře na větších turnajích, ale na grandslamu mám pořád kvalitnější výsledek jen na US Open (loňské osmifinále; pozn. red.). Nechci si připouštět, že bych na Roland Garros měla něco uhrát, přestože se dost posouvám v žebříčku. Spíš chci mít radost z tenisu.

Jak se to za dva roky od vaší grandslamové premiéry změnilo?
Loni to bylo těžké, už jsem měla obhajovat nějaké body a ostatní mě už začali sledovat. Teď se vše ustálilo, mám kolem sebe skvělý tým. Cítím se dobře.

Měla jste zatejpované pravé koleno. To je prevence?
Ano, navíc mám teď na antuku zatejpované kotníky. Mám je slabší, mohla bych si něco udělat. Snažím se je posilovat, pracujeme na tom s kondičním trenérem. Na koleni to mám jako prevenci už od Austrálie.

Vždycky jste říkala, že z grandslamů máte nejraději právě Roland Garros. Líbí se vám nové změny?
Je to zase jiné než minulý rok. Nemůžu nic najít. (smích). Udělali nám tunely, takže je míň tlačenic. Je to tady krásné. Paříž mám fakt ráda.

Ve druhém kole vás čeká osmnáctiletá Anastasija Potapovová, která porazila Angelique Kerberovou.
Ten zápas jsem viděla. Hrála opravdu dobře, neměla co ztratit. Porazila jsem ji letos v Budapešti. To ale bylo na tvrdém povrchu, takže to nyní bude jiné. Navíc po výhře nad členkou elitní desítky si bude víc věřit.