Překvapení hned na úvod! Kerberovou zaskočila osmnáctiletá Ruska

- Jan Vojkůvka

Německá tenistka Angelique Kerberová patřila do mixu pár tenistek, které mohly zaútočit během Roland Garros na post světové jedničky. Už před turnajem tvrdila, že také zkompletování kariérního grandslamu je velkou motivací. Jenže hned v prvním kole prohrála s osmnáctiletou Anastasií Potapovovou a s grandslamem se loučí.

Kerberová byla v utkání velkou favoritkou. Jenže, jak už to bývá, papírové předpoklady jsou zkrátka vždy jen papírové.

Aktuálně 81. hráčka světa v Paříži předvedla parádní výkon a poprvé v kariéře porazila členku elitní světové desítky. Po výhře 6:4, 6:2 si při své premiéře na Roland Garros zahraje druhé kolo. Teprve podruhé v kariéře dokázala v hlavní soutěži grandslamu vybojovat výhru.

V utkání byla od začátku lepší a dařilo se jí Kerberové prorážet podání. Němka sice ve třetím a sedmém gemu první sady předvedla dva rebrejky a držela se soupeřkou kontakt, ale v koncovce znovu zaváhala a úvodní dějství ztratila.

To mělo výrazný vliv na její výkon ve druhém setu. Potapovová vybojovala další dva brejky a dostala se do vedení 4:0. V páté hře sice Kerberová vybojovala jedno ztracené podání zpět, ale více už se na returnu neprosadila. Naopak Potapovová celý zápas zakončila v pořadí šestým proměněným brejkbolem.

„Snažila jsem se odvést své maximum, ale soupeřka hrála opravdu dobře,“ komentovala Kerberová. „Moc jsem od sebe neočekávala, neměla jsem zrovna dobrou přípravu a byla jsem ráda, že jsem se vůbec dostala na kurt a mohla hrát,“ přiznala Němka, která měla v květnu problémy s pravým kotníkem.

Právě Anastasia Potapovová bude ve druhém kole soupeřkou Markéty Vondroušové, jež v neděli porazila Číňanku Ja-fan Wang 6:4, 6:3.