ITF bere zpátečku. Po dohodě s ATP a WTA mění kontroverzní pravidla

- Jan Vojkůvka

Dlouho plánované zavedení ITF World Tennis Tour se nesetkalo s pochopením. Naopak se dočkalo spíše kritiky ze stran hráčů, trenérů i funkcionářů. Pod tíhnou těchto skutečností se Mezinárodní tenisová federace (ITF) dohodla s tenisovými profesionálními asociacemi, že turnaje z jejího okruhu budou opět nabízet body do světových žebříčků.

Od zavedení World Tennis Tour ještě neuběhlo ani půl roku a na tenisty z celého světa se opět řítí balíček změn. Tentokrát to však budou rozhodně změny k lepšímu.

ITF ve čtvrtek potvrdila dohodu s ATP a WTA, na jejímž základě dojde znovu ke změnám ve struktuře tenisových turnajů. Zatímco na konci minulého roku byly z tenisových žebříčků smazány body z turnajů ITF, od srpna se opět objeví.

Podle dohody se 5. srpna 2019 započítají na mužský i ženský žebříček body z turnajů ITF World Tennis Tour, které byly před touto sezonou z bodování vyňaty. U mužů se jedná o veškeré turnaje ITF, u žen pak o turnaje s dotací 15 000 dolarů, které byly doposud jako jediné z bodování WTA vyřazeny.

Body (viz tabulka) se tenistům započítají za posledních 12 měsíců, tedy od srpna 2018.

Další zásadní změnou je rozšíření kvalifikace z 32 účastníků na 48. Kvůli tomu se již turnaje nebudou hrát pouhých 7 dní, ale budou o jeden den prodlouženy.

Vysvětlivky: M25 – turnaj mužů dotovaný 25 000 dolary. M15 – turnaj mužů dotovaný 15 000 dolary.