Murray odpískal wimbledonskou dvouhru. Na turnaji přesto chce startovat

- Jan Vojkůvka

Andy Murray se po další náročné operaci kyčle, kterou podstoupil v lednu, necítí připraven nastoupit ve Wimbledonu do dvouhry. Zatímco však singlovou účast vzdal, v All England Clubu by přesto chtěl hrát. A to ve čtyřhře. Pokud to jeho stav dovolí.

Dvaatřicetiletý Brit se v posledních týdnech a měsících raduje. Po hodně dlouhé době žije bez bolestí, čemuž vděčí lednové operaci, která byla jeho poslední možností, jak si nejen zachránit tenisovou kariéru, ale i kvalitu samotného života.

Předchozí operace ho totiž bolestí nezbavila a Murray nebyl zcela v pořádku ani při běžných denních činnostech. V lednu pak v slzách oznámil, že letos ukončí svou kariéru. Jenže na Australian Open předvedl heroický, byť neúspěšný, výkon v prvním kole proti Španělu Bautistu-Agutovi.

A po rozhovorech s Bobem Bryanem, který podstoupil náročnou operaci s výměnou kyčelního kloubu (endoprotézu), a přesto se dokázal na kurty vrátit, se Murray rozhodl, že to také zkusí. Za normálních okolností se přitom jedná o operaci, při níž je de facto život profesionálního sportovce u konce. Jenže příklad Boba Bryana dává naději.

Start alespoň v deblu?
Murray, který je již několik měsíců bez bolestí, se však ještě necítí být ve stavu, kdy by mohl absolvovat náročný zápas ve dvouhře.

„Ještě nebylo dost času, abych se připravil,“ řekl v rozhovoru pro The Times. „Řekl bych, že je jen malinkatá šance, že bych během travnaté sezony hrál. Možná ve čtyřhře, ale na douhru nejsem připraven. Teprve jsem se začal pořádně hýbat,“ smál se Skot.

Pokud by mu to jeho zdravotní stav skutečně dovolil, nabízela by se souhra s jeho bratrem Jamiem Murraym, s nímž by mohl nastoupit ve Wimbledonu do čtyřhry. Ale Jamie se na tuto možnost netváří zrovna nadšeně.

„Jsem ve své tenisové kariéře v nejlepších letech a když půjdu hrát Wimbledon s někým, kdo půl roku neudeřil do míčku, tak bych jeden rok kariéry v podstatě obětoval,“ řekl bratr Andyho. „Normálně bych měl s Andym dobrou šanci na úspěch, ale právě teď není ani vzdáleně na svém vrcholu. Bude to těžké rozhodování,“ přiznal.

Sám Andy Murray se k možnosti hrát s Jamiem nevyjádřil. Vlastně ani netuší, jestli bude schopný hrát. Comeback na domácím Wimbledonu by si však přál.

Stále však platí, že pokud by nebyl schopný hrát tenis na odpovídající úrovni, raději skončí. „Pokud se budu i nadále cítit dobře, dám tomu ve dvouhře šanci a uvidím, co se stane. Chci tomu teď dát čas, abych se ujistil, že to půjde a mohl se pokusit singl hrát,“ dodal.